Pokus o prvé komerčné pristátie na Mesiaci podľa Tokia zrejme zlyhal

Japonská spoločnosť ispace stratila s modulom Hakuto-R kontakt v predpokladanej dobe dosadnutia na mesačný povrch, informoval generálny riaditeľ ispace, ktorého citovala agentúra Reuters. Dnešný pristávací manéver bol naplánovaný na 18:40 SELČ.

25.04.2023 07:52 , aktualizované: 22:02
japonska sonda Foto:
debata (7)

V prípade úspechu malo ísť o prvé pristátie súkromnej misie na Mesiaci. Posledné úspešné pristátie na družici Zeme sa podarilo čínskej sonde Čchang-e 5 v decembri 2020.

Hakuto-R krúži na lunárnom orbite od marca. Ak by vyšiel pôvodný plán, pristávací 2,3 metra vysoký modul by dosadol na povrch Mesiaca v oblasti krátera Atlas.

submarine Čítajte aj Potápači objavili pri brehoch USA vyše 100 rokov starú ponorku inšpirovanú Verneom

Na palube je okrem iného malé lunárne vozidlo Rašíd Spojených arabských emirátov a ešte menší robot vyrobený japonskou vesmírnou agentúrou JAXA a japonským výrobcom hračiek Tomy.

Dopraviť technológiu na Mesiac, ktorý sa od Zeme nachádza asi 400-tisíc kilometrov, sa zatiaľ podarilo len Spojeným štátom, Rusku a Číne v rámci oficiálnych vládnych programov.

Historicky prvé „mäkké“ pristátie na Mesiaci v roku 1966 uskutočnil Sovietsky zväz s takmer stokilogramovým modulom, v rovnakom roku nasledovalo pristátie sondy USA. Prvé úspešné pristátie človeka na družici Zeme v roku 1969 majú na konte Spojené štáty vďaka posádke Apolla 11.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Sonda #mesiac