V USA vypísali odmenu za nález meteoritu, ktorý dopadol pri hraniciach s Kanadou

Americké múzeum vypísalo vysokú odmenu pre toho, komu sa podarí nájsť prvý väčší fragment meteoritu, ktorý dopadol začiatkom apríla do odľahlej oblasti blízko hraníc medzi štátom Maine a Kanadou.

17.05.2023 08:05
debata (1)

Za nález zaplatí Múzeum drahokamov a minerálov v meste Bethel 25-tisíc dolárov, žiadny z hľadačov ale zatiaľ nebol úspešný, informoval server BBC.

Astronómovia pozorovali 8. apríla na oblohe prelet veľmi jasného telesa a predpokladajú, že časti meteoritu dopadli na zemský povrch niekde medzi obcami Waite v USA a Canoose v kanadskej provincii Nový Brunšvik. Múzeum potom 12. apríla vypísalo finančnú odmenu, čo primälo amatérskych hľadačov meteoritov v oboch krajinách. Žiadny z nich však zatiaľ na meteorit nenarazil.

„Je to tam veľmi zalesnené, veľmi bahnité,“ opísal jeden z nich, Roberto Vargas, stanici BBC dôvody, prečo sa v danom teréne meteorit hľadá veľmi zle.

Múzeum v americkom štáte Maine má veľmi bohatú zbierku meteoritov a okrem iného aj najväčší známy meteorit z Marsu o váhe 14,5 kilogramu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Kanada #meteorit #Fragment