Americká sonda Pioneer 10 smeruje už 40 rokov do hlbín vesmíru

Ako prvý ľuďmi vyrobený objekt preletela americká sonda Pioneer 10 pásmom asteroidov za Marsom, poslala prvé snímky Jupitera a ako prvé človekom vytvorené teleso opustila 13. júna 1983 aj Slnečnú sústavu. Aj potom vesmírny priekopník skúmal tajomný vesmír, kým v januári 2003 vyslal k Zemi posledný signál. Pioneer 10 sa odmlčal asi 12 miliárd kilometrov od Zeme.

13.06.2023 17:00
pioneer 11 Foto:
Umelecká ilustácia konceptu Pioneer 10.
debata (6)

Sonda bola vypustená v marci 1972 a vydržala v náročnom kozmickom prostredí fungovať viac ako tri desaťročia, z toho 25 rokov plnila vedecké úlohy. Jej misiu pritom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pôvodne plánoval len na 21 mesiacov. Pioneer 10, ktorý má na palube odkaz pre mimozemské civilizácie – doštičku s obrázkom muža a ženy a polohou Zeme v galaxii -, bol vybavený prístrojmi na meranie magnetických polí, slnečného vetra, vesmírneho žiarenia a mikrometeoroidov.

raketa vesmírna ariane Kourou Čítajte viac K mesiacom Jupitera vyštartovala európska sonda Juice

Cesta 259 kilogramov ťažkej, 71 centimetrov širokej a 25,5 centimetra vysokej sondy viedla najprv do pásu asteroidov medzi Marsom a Jupiterom, z ktorého bezpečne vyšla vo februári 1973. Počas pobytu na obežnej dráhe Jupitera, ku ktorému sa dostala najbližšie (asi 130 000 km) na začiatku decembra 1973, poslala na Zem tri stovky fotiek tejto najväčšej planéty slnečnej sústavy. Vďaka nim sa okrem iného potvrdilo, že Jupiter je takzvaný plynný obor, teda že väčšina jeho hmoty je plyn či plyn stlačený do kvapalného skupenstva.

astronaut, ISS, NASA, kozmos Čítajte viac Astronauti nainštalovali na ISS nové solárne panely

V júni 1983 dráha Pioneeeru 10 preťala dráhu planéty Neptún a dostala sa tak do takzvaného Kuiperovho pásu. Táto oblasť pozostáva z niekoľkých desiatok tisíc väčších telies vrátane trpasličej planéty Pluto. V roku 1997 NASA projekt formálne ukončila, ale sledovanie sondy pokračovalo. Rádiový kontakt bol naposledy naviazaný v januári 2003, nasledujúci mesiac už sonda neodpovedala; podľa NASA už na to nemala dostatočnú energiu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #jupiter #Pioneer