Z mysu Canaveral odštartovala európska misia Euclid, chce skúmať vývoj vesmíru

Z mysu Canaveral na Floride v sobotu o 17:11 SELČ úspešne odštartovala kozmická loď Euclid Európskej kozmickej agentúry (ESA).

01.07.2023 22:23
Euclid, Európska vesmírna agentúra Foto: ,
Davy ľudí na pláži v meste Cocoa Beach na Floride sledujú štart rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX pre Európsku vesmírnu agentúru s vesmírnym ďalekohľadom Euclid v sobotu 1. júla 2023. Európsky vesmírny teleskop odštartoval v sobotu z vesmírnej stanice Cape Canaveral na výpravu za poznaním tajomnej a neviditeľnej oblasti známej ako tmavý vesmír.
debata (11)

Štart bolo možné sledovať naživo na kanáli ESA na serveri YouTube. Cieľom misie je pomocou výkonného teleskopu a ďalších zariadení zmapovať vesmír, jeho vývoj a štruktúru a do budúcnosti odborníkom poskytnúť dáta potrebné na pochopenie dvoch najzáhadnejších vesmírnych javov – temnej hmoty a temnej energie. Euclid do kozmu vyniesla raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX.

Necelú hodinu po štarte vyslal Euclid prvý signál na Zem. V riadiacom stredisku misie v Nemecku to podľa agentúry AP vyvolalo hlasné prejavy nadšenia.

„Detektív temného vesmíru začína svoju misiu. Euclid je na ceste k odhaleniu vesmírneho tajomstva temnej hmoty a temnej energie a povie nám viac o zvláštnej minulosti a konečnom osude nášho vesmíru,“ uviedla ESA na twitteri.

Dvojtonová sonda sa teraz vydá zhruba na mesačnú cestu k takzvanému druhému Langrangeovmu bodu (L2), ktorý sa nachádza vo vzdialenosti približne 1,5 milióna kilometrov od Zeme. Odtiaľ Euclid, pomenovaný po gréckom matematikovi Euklidovi, zostaví trojrozmernú mapu vesmíru, ktorá má zahŕňať dve miliardy galaxií a bude zodpovedať jednej tretine nebeskej klenby.

Odborníci dúfajú, že vďaka tejto mape odhalia stopy po temnej hmote a temnej energii. Tieto dva javy sú pre kozmológiu záhadou, odhaduje sa však, že majú zásadný vplyv na celý vesmír – bez nich vedci totiž nedokážu vysvetliť, ako vesmír funguje.

Misia Euclid v hodnote 1,4 miliardy eur je naplánovaná na šesť rokov. Po niekoľkých testoch by sa prvé snímky mali k vedcom dostať na jeseň.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska vesmírna agentúra #ESA #Euclid #teleskop Euklides