NASA chce v roku 2032 začať získavať suroviny z povrchu Mesiaca

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pracuje na vývoji technológií, pomocou ktorých by z povrchu Mesiaca získaval vodu a kyslík a neskôr aj vzácne kovy. Úrad sa usiluje o to, aby začal mesačný povrch spracovávať už v roku 2032, agentúre Reuters to povedal Gerald Sanders, jeden z vedcov NASA.

11.07.2023 11:00
Mesiac Foto: ,
Mesiac odfotený neďaleko Frankfurtu.
debata (1)

"Čo je veľké, pokryté vodou, ale stokrát suchšie ako Saharská púšť? To nie je hádanka, ale Mesiac! "Týmito slovami začína príspevok NASA na webovej stránke o vode a ľade na Mesiaci. Prítomnosť vody na odvrátenej strane Mesiaca potvrdili vedci až v roku 2018, pri privrátenej strane to trvalo ďalšie dva roky.

NASA chce dostať astronautov späť na Mesiac v rámci misie Artemis do roku 2025, hoci sa špekuluje, že termín sa pravdepodobne oneskorí. Kľúčovou súčasťou misie podľa Sandersa bude okrem iného zistiť, ako by išli využiť prirodzené zdroje Mesiaca na prilákanie komerčných investícií.

Ariane 5 Čítajte viac Európa stráca prístup do vesmíru. Ariane 5 letela poslednýkrát, nástupcu zatiaľ nemá

„Zatiaľ investujeme do preskúmavania, snažíme sa zmapovať zdroje, aby sme zabezpečili, že vonkajšie investície bude dávať zmysel a povedie k vývoju a produkcii,“ povedal Sanders na konferencii ťažobníkov v austrálskom Brisbane. „Zatiaľ sme doslova len na povrchu,“ dodal vedec s tým, že NASA plánuje už v najbližších týždňoch poslať k Mesiacu testovacie vrtné zariadenie. Vzorky mesačnej pôdy chce potom odobrať Austrálsky úrad pre vesmír v roku 2026.

NASA o „mesačnej zlatej horúčave“ písala na svojom webe už v roku 2015. Voda prítomná na Mesiaci môže byť podľa úradu použitá nielen na udržanie života na prirodzenej družici Zeme, ale tiež na výrobu raketového paliva, a teda pre ďalší vesmírny prieskum. Vzácne horniny potom na spracovanie a využitie na Zemi. NASA ubezpečuje, že ťažba na Mesiaci by prakticky neovplyvnila život na Zemi, napríklad príliv a odliv morí, väčšou otázkou je však význam Mesiaca pre kultúry našej civilizácie.

akademie vied satelit Čítajte viac Česko chce do vesmíru vyslať mikrosatelity schopné hľadať nerastné suroviny
1 debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #NASA