Pri príprave špičkového Európskeho slnečného ďalekohľadu bude aj Slovensko

Európa bude mať špičkový ďalekohľad, ktorý sa stane najväčším optickým zariadením pre výskum Slnka v Európe. Pri tejto udalosti bude zastúpené aj Slovensko, a to Astronomickým ústavom Slovenskej akadémie vied. Ten sa dnes stal jedným zo zakladajúcich členov nadácie, ktorá pripraví pôdu pre výstavbu Európskeho slnečného ďalekohľadu.

25.07.2023 17:00
európsky slnečný ďalekohľad Foto:
Vizualizácia Európskeho slnečného ďalekohľadu.
debata

Zástupcovia deviatich výskumných inštitúcií zo siedmich európskych krajín v utorok v Santa Cruz de Tenerife podpísali zakladaciu listinu nadácie European Solar Telescope – Fundación Canaria (Nadácia EST). „Prvá fáza projektu EST, v rámci ktorej vznikol predbežný konštrukčný návrh ďalekohľadu, bola financovaná z programu Európskej komisie Horizont 2020 a bola nedávno dokončená. Založenie Nadácie EST preto predstavuje zásadný míľnik v ďalšom napredovaní projektu smerom k samotnej výstavbe,“ priblížil riaditeľ Astronomického ústavu SAV Peter Gömöry.

Európsky slnečný ďalekohľad udrží Európu na čele výskumu a vývoja v oblasti slnečnej fyziky. So svojím primárnym zrkadlom s priemerom 4,2 metra, najmodernejšou technológiou a špecializovaným prístrojovým vybavením poskytne astronómom bezkonkurenčný nástroj na pozorovanie Slnka. Stáť bude v observatóriu Roque de los Muchachos, ktoré sa nachádza na ostrove La Palma v Španielsku a je celosvetovo známe ako špičkové miesto pre astronomické pozorovania.

Zástupcovia deviatich výskumných inštitúcií zo... Foto: European Solar Telescope-EST/facebook
európsky vesmírny ďalekohľad Zástupcovia deviatich výskumných inštitúcií zo siedmich európskych krajín pri podpise zakladacej listiny nadácie, ktorá pripraví pôdu pre výstavbu Európskeho slnečného ďalekohľadu.

Teleskop bude schopný zaznamenať signály, ktoré sú pre súčasné ďalekohľady skryté v šume, a odhaliť tak existenciu neznámych, malých magnetických štruktúr. Prostredníctvom štúdia magnetických a dynamických prepojení v slnečnej atmosfére EST poskytne vedeckej komunite cenné poznatky o mechanizmoch, ktoré sú základom vysokoenergetických javov, ako sú slnečné erupcie a výrony koronálnej hmoty. Tieto javy určujú takzvané vesmírne počasie, ktoré má silný vplyv na našu technologickú spoločnosť.

Jedným z hlavných cieľov novovzniknutej nadácie je vytvorenie Európskeho konzorcia pre výskumnú infraštruktúru (European Research Infrastructure Consortium – ERIC), ktoré bude spájať národné ministerstvá partnerských krajín. Nový právny subjekt „Európsky slnečný ďalekohľad ERIC“ bude zodpovedný za dohľad nad všetkými aspektmi výstavby a prevádzky tejto paneurópskej výskumnej infraštruktúry. Okrem Slovenska sa na vzniku nového právneho subjektu podieľa Česká republika, Nemecko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko a Spojené kráľovstvo. Slovensko prispieva do Nadácie EST prostredníctvom Astronomického ústavu SAV, ktorý je do projektu zapojený od jeho úplného začiatku v roku 2008.

Počas týchto pätnástich rokov sa podieľal predovšetkým na vedeckých aktivitách spojených s prípravnou fázou výstavby ďalekohľadu EST. „Spoločne s projektovými partnermi sme vytvorili aj úspešný populárno-náučný dokumentárny film o výskume Slnka v Európe – Reaching for the Sun. Boli sme tiež koordinátormi súťaže pre základné a stredné školy s názvom Sun at the Glance, v rámci ktorej získali skvelé umiestnenia aj žiaci zo Slovenska,“ pripomenul Gömöry. Dodal, že plné členstvo dáva zúčastneným inštitúciám rozhodovaciu právomoc o všetkých budúcich vedeckých, technologických a priemyselných aspektoch projektu.

webb telescope Čítajte viac Vesmírny teleskop Jamesa Webba je doposiaľ najvýkonnejším vesmírnym ďalekohľadom
debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vesmír #SAV #teleskop #výskum #astronómia #Astronomický ústav SAV #ďalekohľad