Firma Virgin Galactic vyniesla do vesmíru prvýkrát civilných pasažierov

Súkromná spoločnosť Virgin Galactic uskutočnila vo štvrtok svoj druhý komerčný suborbitálny let, pričom po prvýkrát boli na palube lode SpaceShipTwo civilní pasažieri. Informuje o tom agentúra AFP.

10.08.2023 17:56
Virgin Galactic, jon goodwin Foto: ,
Vesmírni turisti, zľava, Anastatia Mayersová, Jon Goodwin a Keisha Schahaffová pózujú pred nástupom na komerčný suborbitálny let súkromnej spoločnosti Virgin Galactic na Spaceport America v americkom štáte Nové Mexiko 10. augusta 2023.
debata (3)

Misia s názvom ‚Galactic 02‘ odštartovala z kozmodrómu Spaceport America v štáte Nové Mexiko. Išlo o vyvrcholenie viac než 20-ročného programu zameraného na komerčný vesmírny turizmus. Loď SpaceShipTwo sa dostala do výšky približne 85 kilometrov, kde je už takmer beztiažové prostredie.

Na palube bola Keisha Schahaffová, zdravotná koučka z Antiguy a Barbudy, ktorá vyhrala let v lotérii, a jej 18-ročná dcéra Anastatia Mayersová, študentka filozofie a fyziky v Škótsku. Pridal sa aj Jon Goodwin, 80-ročný dobrodruh, ktorý sa v roku 1972 zúčastnil na letných olympijských hrách v Mníchove ako kanoista za Britániu. Goodwinovi v roku 2014 diagnosti­kovali Parkinsonovu chorobu a stal sa druhou osobou s týmto ochorením, ktorá vycestovala do vesmíru.

Stroj Virgin Galactic, spoločnosti založenej britským miliardárom Richardom Bransonom, v júni vyletel do suborbitálneho priestoru so svojimi prvými platiacimi pasažiermi – príslušníkmi talianskych vzdušných síl.

Vesmírne lety spoločnosti Virgin Galactic fungujú s pomocou obrovského dopravného lietadla, ktoré vzlietne z pristávacej dráhy, naberie výšku a potom vypustí raketou poháňané vesmírne plavidlo. To potom zamieri do suborbitálneho priestoru. Cestujúci zažijú niekoľko minút beztiaže vo výške približne 85 kilometrov nad morom a potom sa stroj vráti na Zem.

Spoločnosť Virgin Galactic, založená v roku 2004, predala približne 800 leteniek na miesta v budúcich komerčných letoch – 600 v rokoch 2005 – 2014 za 200 000 až 250 000 dolárov, a 200 odvtedy za 450 000 dolárov.

Firma Virgin Galactic konkuruje v oblasti suborbitálnej vesmírnej turistiky spoločnosti Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa, ktorá už vyslala do vesmíru 32 ľudí pomocou rakety s vertikálnym vzletom. Od nehody v septembri 2022 počas bezpilotného letu sa však neuskutočnil žiaden let rakety Blue Origin. Spoločnosť v marci prisľúbila, že vesmírne lety čoskoro obnoví.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Virgin Galactic #let do vesmíru