Loď Crew Dragon so štyrmi astronautmi zakotvila pri Medzinárodnej vesmírnej stanici

Pri Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v nedeľu úspešne zakotvila vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX, ktorá má na palube štyroch astronautov zo štyroch krajín.

27.08.2023 19:30
SpaceX, NASA, crew dragon, raketa, falcoln 9 Foto: ,
Raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX pred štartom z Mysu Canaveral na Floride 25. augusta 2023.
debata

Loď odštartovala v sobotu z Floridy, finálny manéver na obežnej dráhe na svojich internetových stránkach naživo prenášal americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

K posádke na ISS sa v rámci misie Crew 7 pripoja Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov.

Loď, ktorá ich na obežnú dráhu vyniesla, sa o pár dní opäť vráti na Zem so štyrmi členmi misie Crew 6, ktorí sú na stanici od marca.

Kotviaci manéver loď dokončila krátko pred 15:30 SELČ, v tom čase sa ISS nachádzala vo výške 400 kilometrov nad územím Austrálie.

NASA SpaceX Crew-7 ISS Čítajte viac NASA a SpaceX vyslali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu štyroch astronautov zo štyroch krajín

Na vesmírnej stanici bude vďaka novej posile prechodne celkovo 11 obyvateľov, po odlete posádky Crew 6, ktorú tvoria dvaja Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, zástupca ruskej agentúry Roskosmos Andrej Feďajev a astronaut zo Spojených arabských emirátov Sultán Nijadí, to bude opäť sedem ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Medzinárodná vesmírná stanica (ISS) #Crew Dragon