NASA odfotila kráter, ktorý na Mesiaci zrejme zanechala ruská sonda

Ruská lunárna sonda Luna-25, ktorá koncom augusta stroskotala na povrchu Mesiaca, tam pravdepodobne po svojom dopade zanechala kráter. Vyplýva to zo snímok, ktoré v piatok zverejnil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), informuje TASR podľa agentúry Reuters.

01.09.2023 17:15
luna-25 Foto:
Kráter na Mesiaci, ktorý zrejme spôsobila zrútená ruská sonda Luna-25.
debata (28)

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos 20. augusta oznámila, že Luna-25 stroskotala na povrchu Mesiaca. Išlo o prvú ruskú lunárnu misiu za ostatných 47 rokov, pričom modul mal pristáť v oblasti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca.

NASA teraz informovala, že jej sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nasnímala novovzniknutý kráter na povrchu Mesiaca a dospela k záveru, že ide pravdepodobne o miesto dopadu sondy Luna-25.

„Nový kráter má priemer asi desať metrov,“ uviedla NASA. „Keďže je blízko odhadovaného miesta dopadu sondy Luna 25, tím LRO dospel k záveru, že pravdepodobne pochádza z tejto misie,“ dodala.

Moskva po stroskotaní sondy oznámila, že vytvára špeciálnu medzirezortnú komisiu, ktorá vyšetrí príčiny tejto nehody. Rusko taktiež deklarovalo, že bude nehode pokračovať vo svojom lunárnom programe. Na projekte Luna-25 a ďalších obdobných misiích mala pôvodne s Moskvou spolupracovať aj Európska vesmírna agentúra (ESA), tá však po vlaňajšej invázii ruských vojsk na Ukrajinu vyhlásila, že sa na týchto misiách nezúčastní.

Luna-25 / Vesmírna misia / Lunárna misia / Vesmírna raketa / Čítajte viac Kremeľ zľahčuje neúspech lunárnej misie, ruský vesmírny program má pokračovať

V rovnakej oblasti sa len niekoľko dní po havárii ruskej sondy podarilo pristáť indickému modulu Čandraján-3 (Mesačná loď 3). India sa stala po Sovietskom zväze, Spojených štátoch a Číne štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci. Zároveň je historicky prvou krajinou, ktorej modul mäkko pristál práve v oblasti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #mesiac #NASA #misia na Mesiac