Úspešný koniec sedemročnej misie: Vzorky z planétky Bennu dorazili na Zem

Schránka so vzorkami prachu a hornín, ktoré americká sonda OSIRIS-REx nabrala v roku 2020 na planétke Bennu, dnes po sedemročnej misii úspešne pristála na Zemi, ukázal priamy prenos amerického Úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Je to prvýkrát, čo sa Spojeným štátom podarilo na niektorej z planétok zozbierať materiál a dopraviť ho späť na skúmanie. Vôbec prvýkrát sa to v roku 2010 podarilo Japonsku.

24.09.2023 17:07 , aktualizované: 20:25
nasa Foto: ,
Člen tímu NASA skúma kapsulu obsahujúcu prvé vzorky asteroidov predtým, ako ju odvezú do dočasnej čistej miestnosti v Utahu v nedeľu 24. septembra 2023. Kozmická loď Osiris-Rex uvoľnila kapsulu po sedemročnej ceste k asteroidu Bennu.
debata

Schránku so vzorkami vypustila sonda počas svojho preletu okolo Zeme vo vzdialenosti zhruba 100-tisíc kilometrov. O štyri hodiny neskôr, o 8:52 miestneho času (16:52 SELČ), teda tri minúty pred pôvodne plánovaným pristátím, dosadla malá schránka vo vytýčenej vojenskej oblasti v púšti amerického štátu Utah. Predstavitelia NASA podľa agentúry AP potom uviedli, že padák sa otvoril v štyrikrát väčšej výške, než sa predpokladalo – asi 6100 metrov nad zemským povrchom – v súlade s tempom spomaľovania pri zostupe.

Neskôr tím poverený vyzdvihnutím schránky potvrdil, že je neporušená a nepoškodená.

Vzorky budú v pondelok prevezené do nového laboratória v Johnsonovom vesmírnom stredisku NASA v Houstone. V tomto komplexe sú už umiestnené stovky kilogramov mesačných hornín, ktoré pred viac ako polstoročím nazbierali astronauti z programu Apollo, napísala agentúra AP.

Misia NASA umožní vedcom zistiť, z akých látok sa Bennu skladá, je ale aj pohľadom do hlbokej minulosti zo začiatku Slnečnej sústavy, ktorý sa zachoval vo vesmírnom vákuu.

Sonda OSIRIS-REx odštartovala z mysu Canaveral na Floride v roku 2016. Pred troma rokmi potom predviedla niekoľkohodinový veľkolepý manéver, pri ktorom zostúpila z obežnej dráhy planétky Bennu a pomocou robotickej paže zozbierala z povrchu planéty výskumný materiál.

Sonda sa medzitým vydala na novú misiu k planétke Apophis, ktorá podľa prepočtov preletí okolo Zeme v roku 2029 vo vzdialenosti 32 000 kilometrov. Táto misia ponesie názov OSIRIS-APEX.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA