Šesťtisíckrát obleteli Zem. Z ISS sa po rekordnej misii vrátila trojica kozmonautov

V kazašskej stepi dnes pristál modul s dvoma ruskými kozmonautmi a ich americkým kolegom, ktorí sa mali na Zem z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) vrátiť už pred pol rokom. Američan Frank Rubio pritom vďaka odloženému návratu kvôli poškodeniu kozmickej lode Sojuz prekonal rekord v najdlhšom neprerušenom americkom pobyte vo vesmíre, kde strávil 371 dní, a spolu s ruskými kozmonautmi strávil historicky najdlhšiu dobu na ISS.

27.09.2023 14:29
kozmonauti Foto: ,
Zľava kozmonauti Frank Rubio, Sergej Prokopjev a Dmitri Petelin pred štartom vesmírnej lode Sojuz MS-22 k ISS na ruskom kozmodróme Bajkonur 21. septembra 2022.
debata

Trojica popoludní SELČ pristála v náhradnom module Sojuz MS-23 v odľahlej oblasti Kazachstanu, juhovýchodne od mesta Žezkazgan, napísala ruská štátna agentúra TASS. Na miesto sa vydali záchranári, aby kozmonautom pomohli von z plavidla.

Rekordní Rusi

Svetový rekord v najdlhšom pobyte vo vesmíre drží ruský kozmonaut Valerij Poljakov, ktorý sa z pobytu na ruskom orbitálnom komplexe Mir vrátil v roku 1995 na Zem po 437 dňoch. Na druhom mieste je tiež Rus Sergej Avdejev, ktorý na Mire pobudol na konci predchádzajúceho tisícročia 379 dní.

Rubio sa o tretie miesto delí s kozmonautmi Sergejom Prokopjevom a Dmitrijom Petelinom. Trojica odštartovala k ISS vlani 21. septembra na palube ruskej lode Sojuz MS-22, s ktorou sa pôvodne mali vrátiť na Zem tento rok v marci. Plán Expedície 68 ale narušil decembrový únik chladiacej kvapaliny po zásahu lode mikrometeoritom, kvôli ktorému bol modul vyslaný k Zemi bez posádky. K ISS potom na konci februára dorazilo náhradné plavidlo Sojuz MS-23.

„Nikto si nezaslúži vrátiť sa domov k svojim rodinám viac ako vy,“ povedal tento týždeň na adresu rekordérov podľa agentúry AP nový veliteľ ISS, Dán Andreas Mogensen. Toho na orbitálnej stanici tento rok na konci augusta vyniesla v lodi Crew Dragon raketa Falcon 9, a to spolu s Američankou Jasmin Moghbeliovou, Japoncom Satošim Furukawom a Rusom Konstantinom Borisovom.

Štyridsaťsedemročný armádny lekár a pilot vrtuľníka Rubio minulý týždeň uviedol, že by s viac ako ročným pobytom vo vesmíre nesúhlasil, keby o ňom vedel od začiatku misie. Psychologický aspekt takej dlhej cesty bol podľa neho náročnejší, než očakával. „Najprv objímem svoju ženu a deti a pravdepodobne sa tomu budem plne venovať niekoľko prvých dní,“ povedal Rubio.

Pre Rubia a 40-ročného technika Petelina to bol prvý let do vesmíru. Štyridsaťosemročný Prokopjev, technik a pilot, už má za sebou dva dlhšie pobyty na stanici. Od minuloročného štartu trojica prešla 253 miliónov kilometrov a takmer 6 000-krát obletela svet.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Medzinárodná vesmírná stanica