Európska raketa Ariane 6 by mala prvýkrát odštartovať budúce leto

Európska raketa Ariane 6 by mala prvýkrát odštartovať medzi 15. júnom a 31. júlom budúceho roka, oznámila dnes Európska vesmírna agentúra (ESA). Nedávny rozsiahly test rakety na kozmodróme Kourou vo Francúzskej Guyane bol podľa vedenia ESA "úplný úspech". Pôvodne mala raketa odštartovať už v roku 2020. Presný termín štartu ohlási ESA na jar, uviedla agentúra AFP.

03.12.2023 09:00
ariane 5, raketa Foto: ,
Raketa Ariane 5
debata (1)

„Je to dobrý deň pre vesmírnu Európu,“ povedal na tlačovej konferencii šéf ESA Josef Aschbacher, keď oznamoval termíny okna pre štart. „Po dokončení posledného testu prešla Ariane 6 nevyhnutnými skúškami potrebnými na kvalifikáciu. Overili sme naše modely, rozšírili naše vedomosti o prevádzke a teraz sme si istí, že nás čaká prvé okno pre štart novej európskej veľkej nosnej rakety,“ napísal Aschbacher na sieti X a poďakoval celému tímu za obetavosť a tvrdú prácu.

Nosnú raketu čakajú ešte dva testy, ktoré majú overiť jej fungovanie v takzvaných zhoršených podmienkach. V Nemecku 7. decembra otestujú zážihový motor na hornom stupni a 15. decembra v Kourou celý postup predchádzajúci štartu. Druhá skúška bude ukončená krátkym zážihom motora hlavného stupňa, uviedla ESA.

raketa vesmírna ariane Kourou Čítajte viac Európska raketa Ariane 6 zvládla kľúčovú skúšku pred prvým letom

Projekt Ariane 6 nabral štyri roky meškania pre pandémiu covidu-19 a problémom s vývojom. Odklad štartu sprevádzal rast nákladov, ktorý navyše zhoršila inflácia. Výrobcovia rakety na čele s francúzskou spoločnosťou ArianeGroup sa tento rok zaviazali znížiť svoje náklady o 11 percent. Európsky vesmírny program čelí tvrdej konkurencii, najmä zo strany americkej spoločnosti Space X, ktorá posiela do vesmíru dve rakety týždenne, ako predtým napísala AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ESA #vesmírna raketa #Ariane 6