Blíži sa maximum roja Geminidy, pozorovacie podmienky budú mimoriadne priaznivé

V noci na piatok (15. 12.) bude na nočnej oblohe možné pozorovať desiatky padajúcich "hviezd". Maximum totiž dosiahne meteorický roj Geminidy, ktorý patrí k najaktívnejším meteorickým rojom.

13.12.2023 15:00
Meteorický roj Perzeidy Foto:
Meteorický roj Perzeidy. Archívna ilustračná snímka.
debata (1)

Pozorovacie podmienky budú tento rok mimoriadne priaznivé, opätovne sa tak stane až v roku 2025. Informoval o tom za Slovenský zväz astronómov Pavol Rapavý.

„Pozorovanie nebude rušiť svit Mesiaca, ktorý je len krátko po nove. Geminidy sú v činnosti od 4. do 17. decembra, no najviac ich je pozorovateľných v maxime, keď za ideálnych podmienok je možné uvidieť vyše 120 meteorov za hodinu,“ priblížil Rapavý.

Meteorický roj Geminidy je pomenovaný podľa súhvezdia Blíženci (Gemini), v ktorom sa nachádza radiant roja, teda miesto, odkiaľ meteory zdanlivo vylietavajú. „Súhvezdie Blížencov je nad obzorom počas celej noci, no najvyššie je okolo 2.00 h, a tak najviac meteorov uvidíme v druhej polovici noci až do svitania,“ dodal Rapavý s tým, že na pozorovanie meteorov je vhodné vybrať si miesto dostatočne vzdialené od rušivých svetiel.

Prvé správy o Geminidách pochádzajú z roku 1862. Materským telesom meteorického roja nie je kométa, ako u väčšiny rojov, ale asteroid 3200 Phaeton, ktorý bol objavený v roku 1983. Geminidy sú podľa astronómov mladým meteorickým prúdom, ktorého aktivita od jeho objavenia postupne stúpala a podľa niektorých modelov sa v súčasnosti nachádza v maxime. „V nasledujúcom období sa bude aktivita Geminíd postupne znižovať a na konci storočia už meteory tohto roja neuvidíme,“ uviedol Rapavý.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #nočná obloha #Geminidy #meteorický roj