Japonský modul SLIM pristál na Mesiaci len 55 metrov od plánovaného miesta

Japonský modul SLIM pristál uplynulú sobotu na Mesiaci len 55 metrov od pôvodne plánovaného miesta, uviedla vo štvrtok japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA). Cieľ pristáť s modulom v okruhu do 100 metrov od vytýčeného miesta tak bol s rezervou naplnený.

25.01.2024 10:00
debata (4)

„SLIM uspel v presnom pristátí…, miesto pristátia je potvrdené vo vzdialenosti 55 metrov od cieľového miesta,“ uviedla JAXA na tlačovej konferencii a zverejnila aj prvé zábery sondy z Mesiaca. SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) úspešné pristál v sobotu 20. januára japonského času (piatok 16.20 h SEČ).

V porovnaní s predchádzajúcimi sondami, ktoré pristáli „niekoľko alebo viac ako 10 kilometrov“ od plánovaného miesta, odchýlka SLIM mala byť najviac 100 metrov. Podľa agentúry AFP je japonské pristátie mimoriadny výkon. Krátko pred pristátím na povrch modul tiež vypustil rovery LEV 1 a 2 (Lunar Excursion Vehicle). Na Mesiaci doteraz úspešne pristáli len zariadenia bývalého Sovietskeho zväzu, Spojených štátov, Číny a Indie.

SLIM po pristátí nadviazal spojenie s riadiacim centrom, pre problém so solárnymi článkami energiu čerpal z batérií. Tri hodiny po pristátí preto sondu vypli.

„Na základe telemetrických údajov sú solárne články modulu SLIM natočené na západ. Ak slnečné lúče zasiahnu Mesiac zo západu, sme presvedčení, že tu je možnosť vyrábania energie,“ uviedla JAXA v pondelok.

SLIM, modul Čítajte viac Japonská agentúra JAXA vypla svoj modul na Mesiaci, šetrí batériu

SLIM má potvrdiť prítomnosť vody na Mesiaci, ktorá by sa mohla v budúcnosti stať kľúčom k vybudovaniu základní. Povrch Mesiaca síce pripomína kamenistú púšť, ale na póloch, kde je terén členitý a preniká tam málo slnečného svetla, by sa podľa vedcov mohla nachádzať voda v tuhom skupenstve.

Zhromaždené údaje budú neskôr použité v rámci americkej misie Artemis 3. Jej cieľom je po viac než 50 rokoch vyslať ľudí na Mesiac. Jej štart nedávno odložili na september 2026.

V oblasti južného pólu Mesiaca vlani úspešne pristál indický modul Vikrám, ruskej Lune-25 sa naopak pristátie nepodarilo.

modul Peregrine Čítajte aj V atmosfére po neúspešnom pokuse o pristátie na Mesiaci zhorel modul Peregrine
4 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #JAXA #modul SLIM