Mesiac môže byť o 40 miliónov rokov starší, než sa pôvodne predpokladalo

Výskum vzoriek mesačného prachu, ktoré v roku 1972 priviezla na Zem misia Apollo 17, prepisujú predpokladaný vek Mesiaca. Ten by mohol byť až o 40 miliónov rokov starší, než sa pôvodne predpokladalo. Informuje o tom agentúra DPA, televízia CBC aj portál denníka The Guardian. Presný vek Mesiaca, ktorý našu planétu sprevádza niekoľko miliárd rokov, bol doteraz predmetom odborných diskusií.

24.10.2023 13:30
mesiac, superspln Foto:
Superspln pozorovaný nad Bejrútom v Libanone. 29.9.2023
debata

Pred viac než štyrmi miliardami rokov, zhruba 100 miliónov rokov po vzniku Slnečnej sústavy, sa mladá planéta Zem zrazila s telesom veľkosti Marsu. Do vesmíru sa pri tom vyvrhlo obrovské množstvo materiálu, z ktorého sa neskôr sformoval Mesiac. Presný čas jeho vzniku zatiaľ nie je známy, vedci však vďaka najnovšiemu výskumu získali presnejšiu predstavu, že sa to stalo najmenej pred 4,46 miliarda­mi rokov.

„Tieto kryštály (zirkónu nájdené na Mesiaci) sú najstaršie známe pevné látky sformované po spomínanej kolízii,“ vyhlásil Philipp Heck, hlavný kurátor meteorických a fyzických geologických zbierok Fieldovho múzea v Chicagu a jeden z autorov novej štúdie zverejnenej tento týždeň v odbornom časopise Geochemical Perspectives Letters.

mesiac, stopa Čítajte viac Ako budú vyzerať nové ľudské stopy na Mesiaci?

Pri zrážkach kozmických telies takéhoto rozsahu sa uvoľňuje obrovské množstvo energie schopné roztaviť horniny na magmu. Kryštály zirkónu na takomto roztavenom povrchu nedokážu „prežiť“ a nové sa môžu vytvoriť až po ochladnutí magmy. „A keďže poznáme ich vek, môžu nám poslúžiť ako pevný bod v lunárnej chronológii,“ dodal Heck.

„Je neuveriteľné, že môžeme mať dôkaz, že kus horniny je najstarším kúskom Mesiaca, aký sme doteraz našli. Je to oporný bod pre toľko otázok týkajúcich sa Zeme,“ uviedla vedúca autorka štúdie Jennika Greerová z Glasgowskej univerzity.

mačka Čítajte viac Lajku pozná každý. Vedeli ste, že pred 60 rokmi letela do vesmíru mačka Félicette?

Staršie štúdie naznačovali, že vek Mesiaca by mohol byť najmenej 4,42 miliardy rokov. Aktuálny výskum je však prvý, ktorý na určenie veku využil analytickú metódu známu ako atómová sondážna tomografia (APT).

Misia Apollo 17 bola v roku 1972 zatiaľ posledným kozmickým letom, počas ktorého človek vstúpil na povrch našej prirodzenej družice. Posledným človekom, ktorý stál na Mesiaci, bol Eugene Cernan, astronaut so slovenskými a českými koreňmi.

Eugene Cernan Čítajte viac Eugene Cernan: Pamätajme, na Zemi sme na jednej lodi
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #Eugene Cernan #Apollo 17