Ako budú vyzerať nové ľudské stopy na Mesiaci?

Ide o jeden z najpamätnejších výjavov kozmickej éry letov Apollo - osamelá, plytká stopa obtlačená do šedivej, prašnej pôdy lunárneho povrchu. Niekoľko pozdĺžnych pruhov, ktoré vytvorila podrážka topánky amerického astronauta Buzza Aldrina. Jedna z prvých stôp, ktoré kedy človek zanechal na inom svete, je dodnes nezabudnuteľným symbolom ľudského úsilia, píše server BBC.

22.07.2023 09:00
mesiac, stopa Foto:
20. júla ubehlo 54. rokov, čo sa ľudská noha prvýkrát prešla po Mesiaci.
debata (3)

V skutočnosti ide o jednu zo stoviek stôp 12 astronautov, ktorí v rokoch 1969 až 1972 vkročili na povrch Mesiaca. A odtlačky mohutných vesmírnych oblekov tam sú podľa všetkého dodnes – bez vetra a dažďa, ktoré by ich zmazali, zostanú na Mesiaci milióny rokov.

S tým, ako sa americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pripravuje na vyslanie novej generácie astronautov na lunárny južný pól, by sa na povrchu Mesiaca mali objaviť nové večné stopy. Ako však budú tieto prvé odtlačky po viac ako 50 rokoch vyzerať? A ako veľmi sa nové topánky budú líšiť od tých, ktoré nosili astronauti misií Apollo?

Astronaut Edwin "Buzz" Aldrin... Foto: SITA/AP, Neil Armstrong
Lunar Rover Astronaut Edwin "Buzz" Aldrin v roku 1969 počas historicky prvej misie na Mesiac.

NASA v spolupráci so svojimi súkromnými partnermi strávila roky navrhovaním a zdokonaľovaním materiálov pre novú generáciu mesačných topánok. Až v roku 2025 na Mesiaci v rámci misie Artemis pristane štvorica nových astronautov. Ich obuv bude musieť vydržať to, čo topánky ich predchodcov nikdy nemuseli. Astronautov musí chrániť po dlhší čas pri teplotách až mínus 225 stupňov Celzia a zabezpečiť im stabilitu na kráteri posiatom povrchu lunárneho južného pólu.

„Určite do nich musíme zabudovať nejaké funkčné vlastnosti,“ uvádza Zach Fester, vedúci výskumu a vývoja nových topánok pre astronautov v Johnsonovom vesmírnom stredisku NASA. „Podrážky topánok vystavujete viacerým povrchovým prvkom, takže potrebujú dobrú priľnavosť na tvrdej skale alebo v mäkkej pôde, ale aj na tvrdších kovových povrchoch aké majú vozítka alebo rebríky. Podrážka musí byť tiež odolná proti opotrebovaniu. Ale estetická stránka je toho tiež súčasťou, pretože tie snímky (stôp) sú pomerne kultové,“ hovorí Fester.

Prototyp skafandru bol vystavený v marci 2023 v... Foto: David J. Phillip
NASA, mesiac, skafander, artemis Prototyp skafandru bol vystavený v marci 2023 v Houstone. NASA si vybrala spoločnosť Axiom Space, aby navrhla skafandre, ktoré budú mať jej astronauti, keď o pár rokov vstúpia na mesačný povrch.

Celkový dizajn skafandrov, do ktorých budú oblečení astronauti programu Artemis, má na starosti súkromná spoločnosť Axiom Space. Kľúčovou súčasťou nových oblekov, ktoré firma predstavila tento rok v marci, sú aj topánky. Ich konkrétny dizajn ale zatiaľ zverejnený nebol. Určité usmernenia však poskytuje tak výskum NASA ohľadom požiadaviek na tieto topánky, ako aj prvé testy niektorých návrhov.

Asi najväčšou výzvou budú teploty, ktorým budú astronauti čeliť v porovnaní s generáciou Apollo. Tieto misie pristávali prevažne v relatívne rovných oblastiach na lunárnom rovníku. „Na južnom póle sú teploty oveľa nižšie,“ podotýka Fester.

Oficiálny portrét posádky pre Artemis II,... Foto: Josh Valcarcel – NASA – John
PHOTO DATE: March 29, 2023. LOCATION: Bldg. 8, Room 183 - Photo Studio. SUBJECT: Official crew portrait for Artemis II, from left: NASA Astronauts Christina Koch, Victor Glover, Reid Wiseman, Canadian Oficiálny portrét posádky pre Artemis II, zľava: Astronauti NASA Christina Koch, Victor Glover, Reid Wiseman, astronaut Kanadskej vesmírnej agentúry Jeremy Hansen.

Oblasť je známa tým, že sa v nej nachádzajú miesta, ktoré zostávajú trvalo v tieni. „Slnko nevidela po tisíce rokov. Teplota v niektorých z nich môže klesnúť až na 48 kelvinov (mínus 225 stupňov Celzia) aj nižšie. Ak ste na slnku, môže byť vyššia ako 65 stupňov Celzia. A vychádzka na Mesiaci môže trvať od štyroch do ôsmich hodín, takže za ten čas vás môžu stretnúť celkom veľké teplotné rozdiely,“ hovorí Fester.

Kľúčová preto bude izolácia. NASA aj Axiom testujú nové typy izolačných pien a vrchných materiálov, ktoré vo vnútri topánky pomôžu udržať príjemnú teplotu.

Vzhľadom na to, že astronauti budú skúmať Mesiac pri dlhších výletoch, a potenciálne sa pokúsia o založenie stálej lunárnej základne, mohlo by efektivitu ich pohybu znížiť aj malé množstvo nadbytočnej hmotnosti. Experti budú musieť zabezpečiť, aby astronautom topánky čo najlepšie padli. Na rozdiel od svojich kolegov, ktorí pracovali na misiách Apollo, budú navyše riešiť aj telesnú rôznorodosť astronautov – na Mesiac má totiž vstúpiť aj prvá žena. Rozsah veľkostí tak bude musieť byť širší, ako tomu bolo pri predchádzajúcich letoch na Mesiac, keď nielenže všetci astronauti boli muži, ale mali aj takmer rovnakú výšku a váhu.

„Snažíme sa nájsť spôsob, ako s jednotlivcami spolupracovať, aby sme prišli s topánkou, ktorá pre nich bude presne na mieru,“ hovorí Fester, ktorý trávi dlhé hodiny prechádzkami v prototypoch topánok aj skafandroch.

Mesiac Čítajte aj NASA chce v roku 2032 začať získavať suroviny z povrchu Mesiaca

Zvykať si na ne budú aj astronauti, a to aj predtým, ako začne výcvik v skafandroch. „Rozchodiť mesačné topánky je rovnako dôležité, ako rozchodiť nový pár bežnej obuvi,“ uvádza Fester.

Čo sa týka novej, ikonickej podrážky, podrobnosti o nej si pre seba necháva aj Russell Ralston z Axiom Space. Ponúka ale niekoľko nápovied. „Máme plány na špecifický dizajn podrážky, ktorý môže obsahovať logo alebo iné vyobrazenie symbolizujúce význam návratu človeka na Mesiac,“ hovorí bez ďalších detailov.

Jedno je však isté – nasledujúce stopy v mesačnej pôde budú rovnako významné ako tie, ktoré tam nechali astronauti pred viac ako 50 rokmi, a budú znamenať novú éru pri dobýjaní vesmíru. Mesiac v nej už nebude iba cieľom, ale aj predstupňom pre ďalšie prieskumy slnečnej sústavy s posádkou, vrátane letov na Mars.

NASA, orion, artemis Čítajte viac Video: NASA predstavila posádku misie Artemis, k Mesiacu prvýkrát poletí žena
3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #NASA #Buzz Aldrin #Apollo 11 #Artemis