SpaceX prišla niekoľko minút po štarte o rekordnú kozmickú loď Starship

Z kozmodrómu v Boca Chica v americkom štáte Texas v sobotu o 14.03 h SEČ odštartoval k druhému testovaciemu letu doteraz najväčší dopravný systém Starship spoločnosti SpaceX.

18.11.2023 09:50 , aktualizované: 17:20
SpaceX Starship raketa Foto: ,
Druhý skúšobný let najväčšieho dopravného systému všetkých čias tvoreného kozmickou loďou Starship a nosnou raketou Super Heavy na základni SpaceX nazvanej Starbase v Boca Chica v Texase. 18.11.2023
debata (140)

Kozmická loď sa úspešne oddelila od nosnej rakety Super Heavy, ktorá však namiesto vertikálneho zostupu do vôd Mexického zálivu explodovala. Starship úspešne zapálila vlastné raketové motory a prvýkrát dosiahla hranicu vesmíru, spoločnosť s ňou ale potom stratila kontakt. Predpokladá sa, že tiež vybuchla.

Prvý testovací let sa skončil tento rok v apríli explóziou štyri minúty po štarte, keď sa nepodarilo oddeliť nosný stupeň od druhého stupňa, kozmickej lode. SpaceX to vtedy označila za „rýchle neplánované rozloženie“ a rovnaké slová zazneli v živom vysielaní ohľadom Super Heavy aj v sobotu.

Kozmická loď Starship následne úspešne zapálila svoje raketové motory a na svojej ceste na východ prvýkrát dosiahla hranicu vesmíru, osem minút po štarte ale prestala prenášať dáta. V tej chvíli dosahovala rýchlosť vyše 24-tisíc kilometrov za hodinu a výšky 148 kilometrov od zemského povrchu.

„Stratili sme údaje z druhého stupňa… Myslíme si, že sme možno prišli o druhý stupeň,“ citovala agentúra Reuters moderátora livestreamu na stránkach SpaceX Johna Inspruckera. Udalosť bolo možné sledovať naživo. Živý webový prenos v češtine priniesol kosmonautix.cz na svojom YouTube kanáli.

Stratu Starship neskôr potvrdil americký Federálny úrad pre letectvo (FAA), v súvislosti s predčasným koncom letu hovoril však bez ďalších podrobností iba o anomálii. Úrad tiež bude dohliadať na vyšetrovanie dnešného letu, ktorý sa podľa neho zaobišiel bez zranení aj škôd na verejnom majetku, napísala agentúra Reuters.

Raketa mala obletieť Zem

Podľa pôvodného plánu mala raketa z kozmodrómu Starbase zamieriť cez Mexický záliv na východ a zhruba za 90 minút obletieť takmer celú Zem až k Havajským ostrovom, kde sa počítalo s dopadom do Tichého oceánu. Letieť mala vo výške 240 kilometrov.

SpaceX Starship Čítajte viac Najsilnejšia vesmírna raketa v dejinách: Starship pár minút po štarte vybuchla

Nosná raketa a vlastné kozmické plavidlo spolu merali 121 metrov, išlo o doteraz najväčší dopravný systém svojho druhu. Unesie až 100 ľudí alebo 150 ton nákladu. Ide tiež o najvýkonnejší systém – nosič poháňa 33 raketových motorov Raptor a kozmickú loď šesť ďalších jednotiek.

Burácajúci výkonných motorov, zatiaľ čo sa Starship vznášala z texaského pobrežia smerom k oblohe, sprevádzal nadšený jasot a potlesk z riadiaceho strediska. Štartu rakety prizeral aj šéf SpaceX, americký miliardár Elon Musk.

Práve rekordný výkon raketových motorov obrieho systému spôsobil problémy pri prvom testovacom lete tento rok v apríli. Sila motorov vtedy zdevastovala štartovaciu rampu a piesok a kusy betónu rozmetala do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. SpaceX pre obyvateľov okresu Cameron County pred dnešným štartom vydala výstrahu pred silným hlukom.

Lepšie opatrenia týkajúce sa bezpečnosti aj životného prostredia v oblasti Boca Chica boli jednou z požiadaviek FAA, ktorý SpaceX povolenie na štart udelil v stredu. Spoločnosť pôvodne plánovala testovací let na piatok 17. novembra, o deň ho ale odložila kvôli potrebnej výmene hardvéru. Starship bola podľa predstaviteľov SpaceX pripravená na let už niekoľko mesiacov a čakala už len na schválenie FAA.

Chcú lietať na Mesiac

SpaceX má za cieľ viacúčelovú kozmickú loď ešte v tomto desaťročí využiť v spolupráci s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) pre cesty s posádkou a nákladom na Mesiac a neskôr aj na Mars. Podľa Muska by Starship zároveň nahradila doterajšie nosné rakety Falcon 9, ktoré už vynášajú do vesmíru väčšinu svetových satelitov a ďalšieho komerčného nákladu.

SpaceX počíta s tým, že kozmická loď aj nosná raketa budú znovupoužiteľné, čo zásadne zníži cenu vysielania satelitov, posádok i vedeckého vybavenia do vesmíru. Denník The New York Times (NYT) tiež pripomína, že NASA si pri SpaceX objednala verziu Starship, ktorá by dokázala pristáť s ľuďmi na Mesiaci pri plánovaných misiách programu Artemis.

mesiac, stopa Čítajte viac Ako budú vyzerať nové ľudské stopy na Mesiaci?

„NASA a SpaceX spoločne vyšlú ľudstvo na Mesiac, Mars a ďalej,“ uviedol po dnešnom teste šéf NASA Bill Nelson. Zároveň Muskovej spoločnosti zablahoželal k dosiahnutému pokroku. „Každý test znamená posun o krok bližšie k tomu, aby sa na Mesiac pri misii Artemis III dostala s pomocou posádkového pristávacieho systému Starship prvá žena,“ doplnil Nelsonov kolega Jim Free.

Podnikateľ a šéf SpaceX Elon Musk po prvom teste uviedol, že predčil jeho očakávania, keďže nosná raketa Super Heavy a kozmická loď Starship sa prvýkrát spoločne vzniesli do vzduchu.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Elon Musk #Space X #vesmírna raketa #Starship