Vtáky sa neliahnu schopné stavať hniezda, musia sa to naučiť

Škótski vedci zistili, že vtáky nevedia stavať hniezda inštinktívne, ale musia sa to naučiť. Odborníci k tomuto poznatku došli po preskúmaní filmu zachytávajúceho pletiarky zahalené (Ploceus velatus) žijúce v Botswane.

27.09.2011 09:20
vták, pletiarka zahalená, hniezdo Foto:
Pletiarky zahalené si stavajú komplikované hniezda a ich výstavba si vyžaduje isté skúsenosti, ktoré získajú učením.
debata

Vedci sa rozhodli pre tento druh, pretože jednotliví členovia kolónie stavajú počas roka hneď niekoľko zložitých hniezd.

Vedci zistili, že rôzne jedince menili počas roka techniku budovania hniezd. Všimli si tiež, že skúsenejším vtákom zriedkavejšie padali pri budovaní steblá trávy. Podľa Patricka Walsha z The University of Edinburgh je tento film dôkazom, že pri stavaní hniezd zohráva kľúčovú úlohu skúsenosť. „Ak by vtáky stavali hniezda na základe genetického kódu, všetky hniezda by museli vyzerať vždy rovnako. Nedeje sa to však. Pletiarky zahalené preukazujú veľké rozdiely pri stavbe hniezd, čo je jasný dôkaz, že v tomto procese sú rozhodujúce skúsenosti,“ uviedol Walsh, ktorý spolu s kolegami publikoval výsledky štúdie v časopise Behavioural Processes.

Niektoré pletiarky stavajú hniezda sprava doľava, iné dávajú prednosť stavaniu zľava doprava. Takisto skúsenejším jedincom ide stavba hniezda rýchlejšie. „Aj pre vtáky platí, že niektoré veci si treba natrénovať alebo sa ich naučiť,“ hovorí Walsh.

Dodal však, že tento výskum nie je dôkazom, že všetky druhy vtákov sa musia učiť stavať hniezda. Napríklad čajky si len vyhĺbia jamu do piesku a v nej sa usadia. Takáto jednoduchá stavba zrejme nevyžaduje bohaté staviteľské skúsenosti. Takisto napríklad hniezda belorítok sú si navzájom veľmi podobné, čo dáva priestor na názor, že so schopnosťou stavať hniezda sa tento druh už narodí.

debata chyba