Americké netopiere kántri európska huba

Od roku 2006 záhadná choroba likviduje celé kolónie netopierov po celej Severnej Amerike. Dosiaľ jej podľahlo okolo sedem miliónov ,,lietajúcich myší", čo z tzv. syndrómu bieleho nosa robí najväčšieho zabijaka živočíšnych druhov v nedávnej histórii. Po šiestich rokoch tápania sa však konečne podarilo zistiť, odkiaľ sa ochorenie do Ameriky rozšírilo. Podľa všetkého ho tam dovliekol nič netušiaci turista z Európy.

12.04.2012 10:50
debata (1)

Výskum však zatiaľ nedospel tak ďaleko, aby dal jednoznačnú odpoveď, z ktorej krajiny či dokonca jaskyne ochorenie pochádza.

Hubové ochorenie sa najprv objavilo v štáte New York, no postupne sa rozšírilo do ďalších šestnástich štátov USA a štyroch kanadských provincií. Syndróm bieleho nosa útočí, keď netopiere v zime hibernujú. Nakazené netopiere majú okolo nosa biele plesňové chumáčiky a na blanách krídel škvrny. Kanadskí výskumníci z Univerzity vo Winnipegu konečne zistili, odkiaľ ochorenie pochádza a ako netopiere zabíja. Podľa ich zistení publikovaných v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied, huba jednoducho nedovolí netopierom spať.

,,Huba akýmsi spôsobom netopiere zahrieva a príliš často ich budí z hibernácie," povedal hlavný autor štúdie Craig Willis. Prebudené netopiere následne míňajú počas chladných dní priveľa energie, ich tukové zásoby sa rýchlo vyčerpajú a netopiere prakticky umierajú od hladu.

Podľa vedcov najpravdepodob­nejším zdrojom ochorenia netopiera je človek. Huba s priliehavým pomenovaním Geomyces destructans však z akéhosi dôvodu európske netopiere nezabíja, no pre americké je smrteľná. Výskumníci dodávajú, že toto hubové ochorenie nie je pre ľudí nebezpečné. Nepriamo, z ekologického hľadiska, však pre ľudí hrozbu predstavuje.

Aj keď mnohým sa netopiere protivia a majú z nich strach, sú veľmi dôležitým článkom potravinového reťazca. Jeden netopier za rok zožerie približne tisíc kusov hmyzu. Po vymretí lietajúceho predátora má hmyz tendenciu premnožiť sa a americkí farmári momentálne odhadujú ročné škody vyplývajúce zo straty netopierov na 3,6 miliardy dolárov.

Kanadskí a americkí výskumníci napriek odhaleniu pôvodu syndrómu bieleho nosa nemajú veľký dôvod na radosť. Stále nevedia, prečo alebo ako sa dokážu európske netopiere ochoreniu ubrániť a tak ani nevedia, ako zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Momentálne sa syndróm objavuje od kanadskej Manitoby až po južanský štát Alabamu a ako mor sa šíri do ďalších oblastí.

1 debata chyba