Tropické komáre skúmajú potenciál Európy

Komár, ktorý šíri napríklad horúčku dengue, môže mať vplyvom otepľovania priaznivejšie podmienky, aby sa rozšíril do severnejších častí Európy. Varujú pred tým vedci v časopise Interface britskej Kráľovskej spoločnosti. Aedes albopictus, ktorý je pôvodom z Ázie, ale v posledných desaťročiach sa výrazne rozšíril do ďalších teplých netropických oblastí vo svete, je zodpovedný za prenos žltej zimnice alebo západonílskeho vírusu.

26.04.2012 16:27
Komáre - pokožka - vírus Foto:
Klimatické zmeny vytvárajú dobré životné podmienky pre komáre a moskyty, ktoré môžu byť nositeľmi potenciálne smrteľných ochorení.
debata (1)

Do Európy sa prvýkrát dostal koncom 70. rokov minulého storočia, a to vďaka dovozu tovaru z oblastí jeho výskytu. V súčasnosti sa uchytil už v sedemnástich európskych krajinách.

Choroba dengue, ktorej sa hovorí aj chikungunya, bola v roku 2010 hlásená vo Francúzsku. Dengue si v rovnakom roku priviezol domov aj nemecký turista, ktorý sa predtým rekreoval v Chorvátsku. Podľa výskumníkov Univerzity v Liverpoole, ktorí zhromaždili údaje o vývoji počasia v Európe od roku 1950, sú klimatické podmienky na starom kontinente pre výskyt komárov tigrovaných čím ďalej, tým priaznivejšie. Môžu za to rastúce priemerné teploty a zároveň väčšia vlhkosť vzduchu a vyššie množstvo zrážok.

Kým od 60. do 80. rokov začali byť pre komáre priaznivé južné oblasti Francúzska, Talianska, severného Španielska, východné pobrežie Jadranského mora a tiež západného Turecka, tak v posledných dvoch desaťročiach sa tomuto hmyzu otvára cesta aj na severozápad Európy, teda do krajín Beneluxu, západného Nemecka a na Balkán.

Naopak, stále suchšie počasie v Stredomorí už komárom tigrovaným prestáva vyhovovať. Vedci však upozorňujú, že vo výskume sa nezameriavali na vegetačné a pôdne podmienky v „ohrozených“ oblastiach, ktoré tiež majú významný vplyv na bohaté množenie tohto hmyzu.

Najnovšia mimoriadne silná epidémia horúčky dengue sužuje brazílske mesto Rio de Janeiro. Lekári tu od začiatku roka zaregistrovali 50-tisíc prípadov nákazy chorobou, ktorú prenášajú práve komáre. Epidémia si zatiaľ vyžiadala 12 mŕtvych. Dengue v Južnej Amerike šíri komár tropický (Aedes aegypti). Vírus vyvoláva vysokú horúčku, bolesti hlavy a bolesti kĺbov. Choroba sa môže vyvinúť až do silného krvácania a následne vyústiť do úmrtia pacienta. V Riu pritom prevláda vírus typu 4, ktorý bol doteraz najmenej rozšíreným variantom.

1 debata chyba