Život zanikne najneskôr o 2 miliardy rokov

Poslednými živými tvormi na zemi budú drobné mikroorganizmy schopné vydržať vysokú teplotu a uživiť sa aj bez fotosyntézy.

03.07.2013 12:00
život, extrémne formy Foto:
Extrémofilné formy života schopné vydržať neštandardne ťažké životné podmienky je možné nájsť napríklad aj v Yellowstonskom parku pri vulkanickom prameni Grand Prasmatic Spring.
debata (29)

Takéto extrémofilné organizmy žijú aj v súčasnosti napríklad pri horúcich hlbokomorských prieduchoch. O dve miliardy rokov sa však budú musieť naučiť prežiť hlboko pod povrchom, keďže v tom čase už budú oceány odparené. Takéto vyhliadky na ďalekú budúcnosť života a jeho konca prezentovali vedci na základe výsledkov počítačových modelov.

Koniec života na planéte prinesie v súčasnosti životodarné Slnko. To bude totiž postupom času rásť a teplo z neho bude na našej planéte sálavejšie.

Už o menej ako miliardu rokov bude na zemeguli koncentrácia oxidu uhličitého taká nízka, že neumožní rastlinám fotosyntézu. Ak vtedy budú ešte žiť nejaké bylinožravce, prídu o zdroj potravy a následne prídu o potravu aj mäsožravce. V tom čase bude aj nedostatok kyslíka, uviedli vedci na britskom Národnom astronomickom stretnutí. „Nebude dostatok kyslíka, takže (mikroorganizmy) budú musieť vedieť prežiť v prostredí s nízkou koncentráciou kyslíka, pri vysokom tlaku a vysokej salinite,“ citujú BBC News Jacka O'Malley Jamesa zo St. Andrews University v Škótsku.

Škótskym vedcom z ich počítačových modelov vyšlo, že o miliardu rokov bude slnečná žiara taká intenzívna, že sa začnú vyparovať oceány. „Keď sa dostane k tomu bodu zlomu, v atmosfére bude oveľa viac vody, a keďže vodná para je skleníkový plyn, teplota na zemi sa zvýši na sto a viac stupňov Celzia,“ dodal O'Malley James.

Toto, spojené s nízkou hladinou kyslíka, povedie k rapídnemu vymieraniu rastlín a zvierat. Čoskoro bude zem obývateľná len pre extrémofilné formy života. Aj tie sa zrejme zhromaždia okolo posledných kvapiek vody hlboko pod povrchom. Podmienky sa však budú naďalej zhoršovať a o 2,8 miliardy rokov od súčasnosti bude naša planéta kompletne bez života.

Cieľom vedcov však nebolo len vypracovať detaily neodvratnej katastrofy. Podľa nich by nám tento počítačový model mohol pomôcť po pátraní po živote na iných planétach. Je len malá šanca, že by sa nám vo vesmíre podarilo nájsť inteligentné formy života. Skôr to budú jednoduché a odolné mikróby. V takom prípade by bolo vhodné na vzdialených exoplanétach pátrať po stopách metánu, ktoré tieto mikroorganizmy produkujú.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba