Kúrenie uhlím skracuje život o 5,5 roka

Prinajmenšom päť rokov života stála obyvateľov severu Číny medzitým ukončená politika miestnych úradov, ktoré v zime rozdávali uhlie na kúrenie zadarmo.

10.07.2013 16:00
uhlie Foto:
Samotná ťažba uhlia výrazne zhoršuje kvalitu ovzdušia a jeho spaľovanie počas zimných mesiacov situáciu nezlepšuje.
debata (8)

Podľa novej vedeckej štúdie, o ktorej informovali tlačové agentúry, spaľovanie uhlia viedlo k takému silnému znečisteniu, že môže pol miliardy miestnych ľudí stáť oproti juhočínskym obyvateľom v priemere až 5,5 roka ich života.

Čína sama umožnila podobné porovnanie s tým, že po desaťročia úrady rozdávali uhlie na kúrenie zadarmo iba na chladnom severe krajiny. Výskumníci z Číny, Izraela a USA následne odhalili výrazné rozdiely v znečistení ovzdušia a v úmrtnosti v oboch častiach krajiny.

Poznatky z Číny majú poslúžiť k odhadom vplyvov znečistenia na dĺžku života aj v iných častiach sveta. Niekde by mohli aj pomôcť k modernejšej politike spájajúcej hospodársky rast s ochranou zdravia. V našom regióne je kúrenie uhlím stále pomerne rozšírené v tradičných banských oblastiach okolo Ostravy alebo poľských Katovíc.

Predchádzajúce štúdie sa zameriavali na vplyv znečistenia ovzdušia na zdravie ľudí, ale „hlbšou a v zásade dôležitejšou otázkou je vplyv na očakávanú dĺžku života“, uviedol jeden z autorov štúdie Michail Greenstone, ktorý je profesorom ekologickej ekonomiky na Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT). „Môžeme odteraz s istotou povedať, že dlhodobejšie vystavenie znečisteniu, najmä tohto typu, má dramatické dôsledky,“ dodal.

Výskumníci konkrétne skúmali údaje o znečistení a štatistiky úmrtnosti v 90 mestách na severe a juhu Číny v rokoch 1981 až 2000. Vďaka tomu odhalili zjavne kratšiu dĺžku života v oblastiach, kde bývalo uhlie zadarmo. „Chvályhodný cieľ zabezpečiť teplo domovov mal ničivé zdravotné následky,“ konštatovala štúdia.

Predpokladá sa, že zverejnené poznatky zvýšia tlak na čínske úrady, aby venovali väčšie úsilie boju so znečisťovaním životného prostredia.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba