Vtipnú nobelovku získali aj kravy

Výskumníci sa niekedy venujú na prvý pohľad dosť bizarným projektom a tí najviac "od veci" sa stanú vážnymi adeptmi na získanie žartovných Ig Nobelových cien.

16.09.2013 11:00
Ig Nobelové ceny, marc abrahams, kravy, udelovanie Foto: ,
MC (Master of Ceremonies) Marc Abrahams (vľavo) predstavuje japonských vedcov, ktorí získali cenu za púšťanie opery operovaným myšiam.
debata

Tento rok na pôde Harvardovej univerzity rozdali spolu desať „antinobeloviek“ a ako už býva dobrým zvykom, mnohí vyznamenaní vedci si ich prišli osobne prevziať. Na ďakovnú reč a prejav mali 60 sekúnd, aby náhodou nenudili počas programu plného komediálnych skečov.

Cenu za prínos pre verejné zdravie získali vedci z Thajska, ktorí v roku 1983 pracovali na projekte, ako zastaviť lokálnu epidémiu. V 70. rokoch sa totiž medzi thajskými ženami dostalo do módy odrezávať svojim neverným manželom pohlavné orgány. Ani rýchly zásah zdravotníkov však často nepomohol, lebo ženy zvyčajne amputovaný penis hodili kačkám, ktoré boli v tom čase bežnou súčasťou domácnosti.

Ďalšiu Ig nobelovku získal tím francúzskych a amerických vedcov. Tým sa podarilo dokázať, že popíjanie piva vedie ľudí k presvedčeniu, že sú pre ostatných atraktívnejší. Dobrovoľníci hodnotili samých seba. A podľa očakávania čím viac piva vypili, tým sa považovali za vtipnejších, originálnejších a atraktívnejších.

Škótski výskumníci sa zase venovali kravám. Zaujímalo ich, koľko času strávia postojačky a akú časť dňa preležia. Zistili, že čím dlhšie krava leží, tým je vyššia pravdepodobnosť, že sa čoskoro postaví. „Cena nás prekvapila. Mysleli, sme si, že sme urobili dobrú robotu a nenapadlo nám, že sa na tom budú ľudia smiať. Ale všetko, čo pomáha propagovať vedu, radi podporíme,“ povedal Bert Tolkamp zo škótskej Rural College. Zámerom ich výskumu bolo zistiť, či pridlhý čas strávený ležaním môže indikovať isté ochorenia kráv.

Cenu za medicínu získal tím, ktorý prišiel na to, že myšiam po transplantácii srdca pri rekonvalescencii pomáha počúvať operné árie. Cena za astronómiu a biológiu išla za výskum, podľa ktorého zatúlané chrobáky vedia nájsť cestu domov vďaka navigácii pomocou Mliečnej cesty. Antinobelovku za fyziku získal medzinárodný tím vedcov. Podarilo sa im zistiť, že človek by dokázal prebehnúť po hladine jazierka. Daný človek aj jazierko by však museli byť na Mesiaci. Cenu za chémiu získali Japonci, ktorých rozčarovalo zistenie, že biochemický proces, ktorý stojí za schopnosťou cibule rozplakať ľudí, je komplikovanejší, ako sa nazdávali.

Anticenu za mier si neprišiel prevziať bieloruský prezident Lukašenko, ktorý zakázal tlieskať na verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírusy #kravy #nobelovka #výskumníci