V Číne našli najstaršiu fosíliu kopulujúceho hmyzu

Tím vedcov našiel v Číne doteraz najstaršiu známu fosíliu kopulujúceho páru hmyzu. Peniarky druhu s latinským označením Anthoscytina perpetua žili asi pred 165 miliónmi rokov, keď ich zrejme zabila sopečná erupcia, uviedli vedci v štúdii, ktorú zverejnil denník PLoS ONE.

11.11.2013 12:00
debata (6)

Dochované fosílie páriaceho sa hmyzu sú veľmi zriedkavé. Doteraz je ich známych len asi 40 po celom svete a väčšinou ide o hmyz zaliaty v jantári, napísal s odvolaním sa na autorov štúdie denník Huffington Post. Doteraz najstaršia podobná fosília bola z obdobia „len“ spred sto miliónov rokov.

Výborne zachovaná fosília približne 15 milimetrov dlhých peniarok zachytáva pohlavný akt do najmenšieho detailu. Kopulujúci pár pri ňom bol obrátený bruškami k sebe v pozícii, ktorá sa podľa vedcov za 165 miliónov rokov prakticky nezmenila.

Vedecký tím sa domnieva, že peniarky zabila sopečná erupcia oblakom jedovatého plynu, ktorý takisto vyhubil všetok ďalší život v oblasti vrátane baktérií a plesní, ktoré by za normálnych okolností ich telá rozložili. Potom vietor alebo ďalšie prírodné sily hmyz spojený v ľúbostnom objatí odniesli do blízkeho jazera, kde ich zakryli vrstvy usadenín a uchovali ich tak na milióny rokov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #fosílie #kopulácia