Rok 2013 mal byť jedným z najteplejších za viac ako polstoročie

Tento rok by podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) mal byť globálne jedným z desiatich najteplejších rokov od začiatku novodobého sledovania v roku 1850.

13.11.2013 15:06
počasie, leto, slnko, horúčavy Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Organizácia svoju predbežnú správu, v ktorej si všíma aj tohtoročné povodne v strednej Európe, zverejnila pri príležitosti varšavskej konferencie OSN o zmenách klímy. Konečné údaje za tento rok majú byť zverejnené až v marci budúceho roka.

Prvých deväť mesiacov tohto roka sa zaraďuje na siedmu priečku historických teplotných tabuliek. Väčšina regiónov sveta zaznamenala nadpriemerné teploty. Obzvlášť to platí o Austrálii, severe Severnej Ameriky, severovýchode Južnej Ameriky, severnej Afrike a o veľkej časti Eurázie. V januári až septembri tak bolo v priemere teplejšie ako počas prvých deviatich mesiacov predchádzajúcich dvoch rokoch, kedy klimatický jav spôsobil ochladenie.

„Doterajšie tohtoročné teploty sú približne na rovnakej úrovni, ako bol priemer v rokoch 2001 až 2010, čo bola najteplejšie zaznamenaná dekáda,“ uviedol podľa správy generálny tajomník WMO Michel Jarraud. Taktiež rok 2013 poznamenali extrémne prejavy počasia a úroveň hladiny mora dosiahla v marci nový rekord. "Úroveň morí sa dvíha v priemere o 3,2 milimetra za rok, čo je blízko tempe okolo troch milimetrov za rok z desaťročia 2001 až 2010 a zodpovedá dvojnásobku zaznamenaného vzostupu v 20. storočí, kedy to bolo 1,6 milimetrov za rok, uviedli experti.

Podľa Jarrauda „bude hladina morí ďalej stúpať pre roztápanie sa ľadových čiapočiek a ľadovcov. Viac ako 90 percent dodatočného tepla spôsobeného skleníkovými plynmi absorbovali oceány, ktoré sa budú v ďalších storočiach ďalej ohrievať a rozpínať“.

Jarraud dodal, že celosvetový obsah oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov v ovzduší dosiahol v roku 2012 nové vrcholy a očakáva sa, že ďalšie rekordy dosiahnu tento rok. „To znamená, že sme odsúdení teplejšie budúcnosti,“ konštatoval. Správa si všíma tohtoročné extrémne prejavy počasia v rôznych regiónoch sveta, horúčavy na západe USA a záplavy v Colorade, suchá v Angole a Namíbii, ale aj povodne v Indii, Pakistane, Číne a Rusku.

„Extrémne zrážky v Nemecku, Poľsku, Českej republike, Rakúsku a Švajčiarsku spôsobili na konci mája a začiatku júna najintenzívnejšie a najrozsiahlejšie záplavy v povodiach Dunaja a Labe najmenej od roku 1950,“ uvádza sa v správe.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #2013