Štyristoročná kengura môže zmeniť históriu Austrálie

Portugalský rukopis zo 16. storočia, ktorý obsahuje obrázok pripomínajúci kenguru, by mohol zmeniť austrálske dejiny. Podľa niektorých názorov totiž dokazuje, že portugalskí moreplavci objavili Austráliu pred prvým potvrdeným pristátím Európanov na tomto kontinente v roku 1606. Píše o tom denník The Guardian.

17.01.2014 15:30
kengura, Austrália Foto:
Skrývajú kengury tajomstvo objavenia Austrálie?
debata

Za prvého Európana, ktorý zakotvil pri brehoch Austrálie, je považovaný holandský moreplavec Willem Janszoon. To by však mohla vyvrátiť spomínaná vrecková modlitebná knižka. Tá vznikla údajne medzi rokmi 1580 a 1620 a patrila mníške menom Caterina de Carvalho, žijúcej v západnom Portugalsku, ktorej meno je v rukopise vpísané.

Jedna z kresieb medzi písmenami modlitebnej knižky zobrazuje zviera, ktoré sa podobá malému klokanovi. V texte sa tiež vyskytuje obrázok dvoch polonahých mužov s korunami z listov na hlave, ktorí by podľa expertov mohli predstavovať pôvodných obyvateľov Austrálie. Knihu nedávno získala newyorská inštitúcia Les Enluminures Gallery, ktorá jej hodnotu stanovila na 15-tisíc dolárov. Predtým bolo dielo vo vlastníctve obchodníka so vzácnymi literárnymi dielami v Portugalsku.

Portugalci boli známi tým, že prísne tajili cesty, ktorými sa plavili. Je preto ťažké určiť, kedy prvýkrát do Austrálie dorazili. Už roky sa však špekuluje, že sa tak stalo pred rokom 1606, keď k austrálskym brehom dorazili Holanďania. Túto hypotézu podporujú okrem iného ich mapy datované do 40. rokov 16. storočia, ktoré znázorňujú rozľahlú časť pevniny rozprestierajúcu sa medzi Indonéziou a Papuou-Novou Guineou.

Odborníčka pracujúca pre galériu Les Enluminures Laura Lightová povedala austrálskemu denníku The Age, že „kengura v takto starom rukopise je dôkazom, že autor rukopisu bol v Austrálii, alebo že správy a kresby týchto zaujímavých zvierat z nového sveta boli už v tom období v Portugalsku dostupné“.

Iných odborníkov kresby v rukopise nepresvedčili. Napríklad Martin Woods z austrálskej národnej knižnice denníku The Age povedal, že „to môže byť akékoľvek iné zviera žijúce v juhovýchodnej Ázii, napríklad niektorý druh jeleňa, ktorí majú niekedy vo zvyku stúpať si na zadné nohy, keď pri kŕmení chcú dosiahnuť na vyššie konáre stromov“. Woods taktiež upozornil, že zviera nemá chvost. „Keby človek kreslil klokana, ako prvý by nakreslil chvost. Zviera je umiestnené dovnútra písmena D, takže chvost môže byť schovaný, ale autor ho pokojne mohol obtočiť okolo písmena,“ podotkol Woods.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #kengura