V Argentíne našli kosti drobného druhu dinosaura

Argentínski vedci našli kosti doteraz neznámeho druhu dinosaurov. Leinkupal je výnimočný tým, že patril v rámci svojich druhových kolegov k drobným jedincom, pretože meral "iba" deväť metrov, a tiež tým, že sa jeho kosti našli v Južnej Amerike.

15.05.2014 16:55
dinosauri, Argentína Foto: ,
Novoobjavený druh dinosaurov Leinkupal laticauda. Svoj chvost používali na zaháňanie predátorov.
debata

Patrí k podskupine diplocidae, o ktorej sa predtým myslelo, že žila hlavne v dnešnej Severnej Amerike, Afrike a západnej Európe a ktorá vymrela pred 145 miliónmi rokov. Nájdené kosti sú však staré 140 miliónov rokov.

Argentínsky paleontológ Sebastián Apesteguía povedal agentúre Reuters, že nález jedinca z druhu diplocidae v Patagónii je rovnako neuveriteľný ako nález Tyrannosaura rexa. Tento mäsožravý dinosaurus žil hlavne v Severnej Amerike.

Apesteguía o leinkupalovi povedal, že to bol „veľmi malý chlapec z línie gigantických“ tvorov. „Nevieme, koľko vážil, ale podľa kostí bol krehký a ľahký. Väčšinu jeho tela tvoril dlhý krk a chvost, takže nemohol vážiť veľa, asi toľko ako dnešné slony,“ povedal.

Diplocidae patril k veľkým bylinožravým dinosaurom sauropodom, ktorí sa vyznačovali dlhými chvostmi a krkmi, mohutným telom a stĺpovitými nohami. Niektorí sauropodi vážili aj 90 ton a boli 30 metrov dlhí.

Na Zemi vydržali až do konca veku dinosaurov pred 65 miliónmi rokmi. Diplocidae sa časovo umiestňujú do stredu tohto obdobia a doteraz sa myslelo, že vyhynuli pred 145 miliónmi rokov. Nález leinkupala túto teóriu však mení a posúva dobu ich zániku o päť miliónov rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Argentína