Borderské kólie vedia ochrániť pláže pred parazitmi

Vďaka borderským kóliám, ktoré by strážili pláže v letoviskách, by sa dalo predísť infekciám z baktérií E. coli.

22.05.2014 08:09
Borderská kólia Foto:
Borderská kólia počas pracovnej zmeny na pláži pri jazere Michigan.
debata (1)

Tieto húževnaté pracovné psy sa totiž ukázali skvelými pomocníkmi pri odháňaní čajok, ktorých trus je zdrojom mnohých nebezpečných baktérií. Napríklad spomínaná E. coli môže vyvolať silné brušné kŕče a hnačky. Zamorenia baktériami E. coli sú najčastejším dôvodom uzavretia pláží po celom svete.

Čajky k prímorskému koloritu síce patria, no nedávna štúdia ukázala, že trusom rozširujú baktérie odolné proti antibiotikám. Konkrétne až tretina trusu z analyzovaných vzoriek obsahovala baktérie, ktoré boli odolné proti viac než jednému druhu antibiotík.

V novej štúdii výskumníci pridelili psom 200 metrov pláže v okolí jazera Michigan v USA. Pláže strážili prvú polovicu leta a počas druhej polovice leta ich presunuli na pláže, na ktorých dovtedy nestrážili. Tieto pláže vedci nevybrali náhodou. V okolí jazera Michigan totiž rastie populácia čajok približne o desať percent každých desať rokov.

Počas letnej sezóny rokov 2012 a 2013 výskumníci zaznamenávali počet čajok na pláži a odoberali vzorky piesku a analyzovali ich na prítomnosť baktérie E. coli. Takto zistili, že piesok z pláží chránených borderskými kóliami bol výrazne čistejší, s oveľa menším výskytom nebezpečných baktérií.

Podľa Elizabet Almovej z Central Michigan University je však dôležité, aby psy odháňali čajky z pláží ešte pred začiatkom sezóny. „Ak sa E. coli ,zabýva' v piesku ešte na jar, tak získa schopnosť prežiť a dokonca rásť a rozmnožovať sa počas hlavnej sezóny. Takže aj keď psy čajky počas leta odháňajú, baktérie sa v piesku držia už od jari,“ uviedla Almová na výročnej konferencii Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu v Bostone.

Jedna otázka však ostala otvorená. A to, či samotné psy, ak vykonajú potrebu na pláži, nerozširujú baktérie a infekcie. „My sme použili profesionálne pracovné psy,“ uviedla Almová. „Mali dostatok príležitostí sa vyprázdniť predtým, ako nastúpili do práce. Málokedy sa stávalo, že by vykonali potrebu na pláži, no keď už sa to stalo, tak psovodi po nich upratali.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #pes #borderská kólia