Čínski vedci upozorňujú na riziká odstraňovania kopcov

Desiatky kopcov vysokých až 150 metrov boli v Číne zrovnané so zemou a pôda z nich bola využitá na zaplnenie údolí, aby sa vytvoril priestor pre vznik nových miest. Upozornili na to čínski vedci, podľa ktorých ide o nebezpečné zásahy do krajiny, ktoré spôsobujú eróziu, povodne a znečistenie ovzdušia i vodných zdrojov.

09.06.2014 14:00
debata (1)

Experti z Čchanganskej univerzity uviedli, že čínske úrady schválili v uplynulom desaťročí bezprecedentné presuny pôdy, ktoré umožnili vznik desaťtisícov štvorcových kilometrov rovnej krajiny vhodnej pre stavebné projekty. Zásahy boli však podľa nich vykonané len s minimálnym posúdením možných vplyvov na životné prostredie.

„Vytváranie pozemkov zrezávaním vrcholkov kopcov a presúvaním obrovského množstva zeminy sa podobá veľkému chirurgickému zákroku na zemskej kôre,“ uviedla skupina vedcov v štúdii, ktorá bola zverejnená v časopise Nature. Okrem spomínaných negatívnych vplyvov, ako je znečistenie prostredia prachovými čiastočkami unikajúcimi do atmosféry, erózia, zosuvy pôdy a povodne, projekty zničili rozsiahle poľnohospodárske oblasti a domovy divoko žijúcich zvierat a rastlín, konštatovali vedci.

Prvým mestom, ktorého rozrastanie umožnilo zlikvidovanie okolitých kopcov, bolo podľa vedcov v roku 2007 mesto Š'-len v centrálnej provincii Chu-pej. Zásah do krajiny však spôsobil zosuvy pôdy a povodne, zmenil tok riek a zvýšil obsah usadenín v miestnych vodných zdrojoch.

V susednej provincii Šan-si plánuje mesto Jen'an zdvojnásobiť svoju rozlohu vytvorením 79 štvorcových kilometrov rovnej krajiny. „Mestá v hornatých oblastiach ako Jen'an sú väčšinou zasadené do relatívne úzkych údolí, ktoré obmedzujú ich rozvoj. Ďalším faktorom je obrovská hustota populácie,“ vyhlásil jeden z autorov štúdie Li Pchej-Jüe. Projekt v oblasti mesta Jen'an sa začal v roku 2012 a na sprašovom teréne zničil poľnohospodársku pôdu a zaplnil údolia veľmi mäkkou hlinou, ktorej môže chýbať potrebná pevnosť a môže byť náchylná na „geologické nešťastia, ako sú zosuvy pôdy“, varoval Li.

Vedci spochybňujú aj finančný prínos spomínaných projektov. Napríklad zmeny krajiny v oblasti mesta Jen'an vyjdú v priebehu desiatich rokov na 100 miliárd jüanov (12 miliárd eur), pričom najmenej ďalších desať rokov potrvá, kým bude pôda v zaplnených údoliach dostatočne pevná, aby bolo možné na nej začať výstavbu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #hory #povodne #životné prostredie #erózia #znečistenie ovzdušia