Pomôžu asfaltové mikróby nájsť mimozemšťanov?

V najväčšom prírodnom asfaltovom jazere sa podarilo nájsť mikrokolónie drobných organizmov. Život v takomto extrémne nehostinnom prostredí podľa vedcov rozširuje možnosti v hľadaní života na iných planétach a zároveň dáva potenciál na vyvinutie nových spôsobov, ako odstraňovať znečistenie po ropných haváriách. Výskumníci našli kolónie živých organizmov žijúcich v jednom mikrolitri vody, čo je približne jedna päťdesiatina klasickej kvapky.

08.08.2014 10:00
mikróby, asfalt, jazero, mimozemšťania Foto:
Zbieranie vzoriek z asfaltového jazera Pitch na ostrovoch Trinidad a Tobago.
debata

V najväčšom prírodnom asfaltovom jazere sa podarilo nájsť mikrokolónie drobných organizmov. Život v takomto extrémne nehostinnom prostredí podľa vedcov rozširuje možnosti v hľadaní života na iných planétach a zároveň dáva potenciál na vyvinutie nových spôsobov, ako odstraňovať znečistenie po ropných haváriách. Výskumníci našli kolónie živých organizmov žijúcich v jednom mikrolitri vody, čo je približne jedna päťdesiatina klasickej kvapky.

„Objavili sme veľkú diverzitu baktérií a iných primitívnych organizmov,“ povedal Dirk Schulze-Makuch z Washingtonovej štátnej univerzity. „Preto aj hovoríme o ekosystéme, lebo v tých kvapôčkach je naozaj široká biodiverzita.“ V žurnále Science vedci uviedli, že zaznamenali schopnosť mikróbov rozkladať ropu, čo by sa dalo využiť pri čistení ropných škvŕn alebo ropou kontaminovanej pôdy.

„Pre mňa je zaujímavý hlavne astrobiologický pohľad na vec. Spomenul som si na Saturnov mesiac Titan, ktorý má na povrchu uhľovodíkové jazerá,“ hovorí Schulze-Makuch. „No na druhej strane to poukazuje na to, že astrobiológia môže byť užitočná pre životné prostredie, konkrétne biodegradáciu ropných látok.“

Schulze-Makuch s kolegami sa v roku 2011 vydali na karibské ostrovy Trinidad a Tobago, kde sa nachádza veľké asfaltové jazero. Má rozlohu 40 hektárov a je hlboké až 75 metrov. Zistili, že je plné primitívneho života, čo zvyšuje šance, že aj na Titane môže existovať takýto jednoduchý život.

Tieto mikróby pritom neprežívajú vďaka dažďovej alebo podzemnej vode, ale zo zasolených vodných pozostatkov dávnych morí, pochádzajúcich z hlbokého podzemia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mikrób #asfalt #mimozemšťania