Počet vráskavcov sa ustálil

Počet vráskavcov ozrutných z vôd v okolí Kalifornie sa priblížil k pôvodným stavom. Ochranársky úspech však zatieňuje fakt, že ide len o jedinú populáciu vráskavcov, ktoré sa zotavili z čias nekontrolovaného lovu veľrýb.

09.09.2014 13:00
Vráskavec ozrutný, pobrežie, Kalifornia Foto:
Vráskavec ozrutný s dĺžkou okolo 30 metrov pláva popri pobreží Kalifornie.
debata (1)

Výskumný tím z Washingtonskej univerzity odhaduje, že vo východnom Pacifiku teraz žije okolo 2 200 jedincov. Na druhej strane, vo vodách v okolí Antarktídy žije už len asi jedno percento pôvodnej populácie týchto gigantických tvorov.

Vráskavec ozrutný (Balaenoptera musculus) je najväčší súčasný žijúci živočích a podľa doterajších informácií aj najväčší živočích vôbec, aspoň z hľadiska hmotnosti. Na dĺžku ho prekonalo len niekoľko rodov sauropodných dinosaurov. Dĺžka tela dosahuje až 33 metrov a hmotnosť asi 181 ton. Je teda najťažším živočíchom všetkých dôb. Len hmotnosť jeho jazyka sa rovná hmotnosti dospelého slona. Vráskavce sa živia sa krilom, jeden živočích ho každý deň zje asi 4 tony.

Výskumníci v žurnále Marine Mammal Science uviedli, že kalifornská populácia v súčasnosti dosiahla 97 percent ich historického počtu a predpokladá sa, že ďalej sa už nebude zväčšovať. Dôvod je jednoduchý. V danej oblasti oceánu nie je dostatok potravy, aby sa uživil väčší počet týchto jedincov, aj keď pokrývajú vody od Arktídy až po Kostariku.

Kalifornské vráskavce ozrutné mali aj šťastie, lebo väčšina lovu vráskavcov sa konala v chladnejších vodách v okolí Antarktídy. Tam do roku 1966 zabili asi 334-tisíc veľrýb. V Pacifiku to bolo len 3¤400 jedincov. Väčšinu z nich údajne harpúnami skolili ruskí veľrybári.

V súčasnosti sú pre vráskavce najväčšou hrozbou veľké námorné lode. Ochranári sa snažia prinútiť úrady, aby obmedzili rýchlosť plavby v oblasti ich výskytu. Ročne takto zahynie zhruba 11 vráskavcov. „Samozrejme, že by sme chceli, aby nedochádzalo k žiadnym kolíziám a úmrtiam. No treba povedať, že 11 kusov ročne je neporovnateľne menej s obdobím, kedy bol ich lov legálny,“ uviedol Trevor Branch, ktorý výskum viedol.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #populácia #oceány #vráskavec #veľryba