Malý huculský kôň unikol vyhynutiu

"Tu sú šťastní, majú všetko, čo potrebujú: trávu, vodu a priestor," smeje sa Stanislaw Dudek, obklopený štyridsiatkou huculov, čo je primitívna konská rasa, ktorá unikla úplnému vyhynutiu. "Nebojí sa ničoho, ani zlého počasia, ani vlkov. Keď im hrozí nebezpečenstvo, prilepia sa jeden na druhého a spoločne na vlka zaútočia. Úbohému vlkovi potom nezostáva nič iné, než aby utiekol, pokiaľ mu na to však dajú čas!" tvrdí tento chovateľ, strážiaci stádo na lúkach a v lesoch blízko obce Odrzechowa na juhovýchode Poľska.

06.11.2014 09:23
huculy, kone, kôň, pastier, norik muránsky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Chrabrý malý horský kôň, ktorý kedysi slúžil horalom vo východných Karpatoch a ktorého si rakúsko-uhorská armáda zvolila na prepravu zbraní a munície v extrémnych podmienkach, bol za vojen takmer vyhubený, ale dnes našiel v Poľsku svoje útočisko a mal by sa vrátiť do svojej pôvodnej domoviny na Ukrajine.

V 50. rokoch minulého storočia bolo v Poľsku napočítaných len niekoľko desiatok huculov, z toho tucet chovných kobýl. Vo svojej domovine, ktorá sa dnes nachádza predovšetkým na západnej Ukrajine na hornom toku riek Prut a Čeremoš, sa dnes hucul takmer nevyskytuje, uvádza riaditeľ žrebčinca v Odrzechowej Wladyslaw Brejta. „Keď sme pred štyridsiatimi rokmi začali znovuzavádať chov huculov v Odrzechowej, bolo v celom Poľsku sotva 100 chovných kobýl. Dnes ich máme takmer 1 500, to je 60 percent všetkej populácie huculov v Európe,“ vyhlasuje hrdo.

Hucul má silnú kostru a je prispôsobený tvrdým podmienkam. Uspokojí sa s chudobnou potravou a nevyžaduje zvláštnu starostlivosť. Na poliach ho vystriedali poľnohospodárske stroje, ale na jazdu je ideálny. Ľahko sa naň vylezie, kôň je pokojný a kráča iste, bez problémov sa pohybuje v každom teréne. Je obzvlášť odolný a hodí sa na dlhé vychádzky v prírode.

„Môže sa používať na niekoľkodňové výjazdy, denne prejde pokojne desiatky kilometrov. Týmto spôsobom sa využíva na hraniciach Poľska so Slovenskom,“ zdôrazňuje učiteľka jazdy Magdalena Boritá. „Stáva sa, že sa moja kobyla zastaví uprostred prudkého výstupu, ale len čo začne zase pravidelne dýchať, pokračuje v ceste.“ Hucul je všestranne využiteľný a hodí sa na najrôznejšie jazdecké športy. Používa sa tiež v hipoterapii. Väčšina koní využívaných v Poľsku na terapeutické účely sú práve huculy. Všetky prednosti huculského koňa však nestačia na to, aby sa mohol vrátiť do krajiny svojho pôvodu.

„Za súčasnej politickej a ekonomickej situácie na Ukrajine musíme predovšetkým dúfať, že ich počet nebude klesať. Ak sa situácia stabilizuje, mohli by sme uvažovať o jeho návrate do domoviny. Záujem o to tu je, najmä v národných parkoch. Bohužiaľ, sú tiež potrebné peniaze a tie dnes na Ukrajine chýbajú,“ hovorí Brejta.

Riaditeľ žrebčinca v Odrzechowej má tiež na starosti poľsko-ukrajinský projekt obnovenia chovu huculských koní, ktorý získal finančnú podporu Európskej únie vo výške 1,5 milióna eur, určenú najmä na vzdelávanie budúcich chovateľov huculských koní a na cezhraničnú spoluprácu. „Dnes huculskému koňovi už v Poľsku vyhynutie nehrozí, ale v boji o obnovenie jeho chovu na Ukrajine sme zďaleka nevyhrali,“ zdôrazňuje Brejta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #kone #ohrozený druh #ochrana prírody #Ukrajina