Ryža z Fukušimy prvýkrát prešla kontrolou rádioaktivity

Ryža vypestovaná vo Fukušime prvýkrát od jadrového nešťastia v roku 2011 prešla rádioaktívnou kontrolou. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie od úradníka, ktorý má kontrolu na starosti. Havária vo Fukušime bola najväčšou jadrovou katastrofou od apríla 1986, keď explodovala elektráreň v ukrajinskom Černobyle.

08.01.2015 14:00
Fukušima, jadrová elektráreň, Foto:
Jadrová elektráreň Fukušima počas výstavby v 70. rokoch.
debata

Úrady už skontrolovali takmer celú úrodu ryže v regióne a žiadna z testovaných vzoriek neprekročila limit radiácie stanovený vládou, ktorý je maximálne 100 becquerelov rádioaktívneho cézia na kilogram.

„Skutočnosť, že množstvo ryže, ktorá neprejde našou kontrolou, sa v posledných troch rokoch ustavične znižovalo, naznačuje, že podnikáme správne kroky,“ povedal úradník Cuneaki Oona, ktorý má na starosti dohľad nad pestovaním ryže vo Fukušime. V rokoch 2012 a 2013 neprešla kontrolou len nepatrná časť produkcie, ktorá musela byť zničená.

Jadrové nešťastie v elektrárni Fukušima, spôsobené zemetrasením a cunami v marci 2011, malo najväčší vplyv na poľnohospodárov a rybárov v oblasti. Japonsko pre radiáciu muselo pozastaviť vývoz poľnohospodárskych výrobkov a rýb. Odvtedy síce krajina už zrušila vývozné obmedzenia, opakované úniky rádioaktívnej vody z elektrárne vo Fukušime však prinútili Južnú Kóreu v roku 2013 zakázať dovoz z ôsmich regiónov.

Soul teraz uvažuje o obnovení dovozu a juhokórejskí experti preto navštívili minulý mesiac jadrovú elektráreň vo Fukušime a zariadenia na testovanie radiácie. Japonský úrad pre rybolov uviedol, že juhokórejskí experti plánujú ďalšiu inšpekciu ešte tento mesiac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fukušima #rádioaktivita #ryža