Smog zvyšuje riziko náhleho úmrtia

Znečistenie ovzdušia môže mať podľa nového výskumu závažnejší vplyv na úmrtnosť, ako sa doteraz predpokladalo. Smog totiž podľa vedcov zvyšuje riziko náhleho úmrtia, teda nielen riziko smrti v dlhodobejšej perspektíve, a to už pri relatívne slabom znečistení. Napísal to denník Le Monde, ktorý sa odvoláva na správu francúzskeho ústavu pre zdravotný dozor InVS.

11.02.2015 15:00
Čína, Peking, smog Foto: ,
Priemysel, najmä obrovské množstvo tepelných elektrární, výrazne zvyšujú znečistenie ovzdušia.
debata

Koncentrácia nebezpečných jemných častíc, ktoré sa dostávajú do ovzdušia z výfukových plynov, predovšetkým z naftových motorov, priemyselnej výroby či vykurovania, môže napríklad vyvolať mozgovú mŕtvicu, infarkt, anginu pectoris alebo embóliu. Tieto problémy sa podľa správy môžu objaviť už päť dní po tom, čo bol človek vystavený väčšiemu znečisteniu.

Vždy, keď sa koncentrácia mikročastíc zvýši o desať mikrogramov na kubický meter, riziko úmrtia sa zvyšuje v priemere o 0,5 percenta. Nebezpečenstvo je podľa vedcov vyššie u starých a chorých osôb. Riziko je viac-menej rovnaké tak v zime, keď je najviac smogu, ako aj v lete, keď ľudia zase trávia vonku viac času.

Norma Európskej únie pre čistotu ovzdušia je maximálne 40 mikrogramov na kubický meter, zatiaľ čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pripúšťa maximálne množstvo len 20 mikrogramov. Pristúpením na normu WHO by sa podľa francúzskych výskumníkov zachránili ročne životy tisícov Európanov a predišlo by sa veľkému počtu hospitalizácií. Správa navyše varuje, že koncentrácia nebezpečných častíc sa môže zvyšovať v dôsledku otepľovania klímy.

Európska agentúra pre životné prostredie (EEA) v októbri 2013 uviedla, že znečistenie vzduchu je na mnohých miestach Európy stále nebezpečne vysoké a má za následok predčasné úmrtia či ekonomické straty spojené s nižšou úrodou. Emisie niektorých škodlivých látok podľa nej v Európe v posledných desiatkach rokov klesli, hodnoty iných však klesajú oveľa pomalšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #smog #úmrtnosť