Najsilnejšie zuby majú lastúry

Je takmer nemožné odtrhnúť lastúru od skaly bez jej poškodenia alebo zabitia, ale aj tak je prekvapujúce, že práve tento tvor má zuby z najsilnejšieho materiálu, aký sa dosiaľ podarilo objaviť. Podľa expertov je biologická štruktúra zubov lastúrnikov taká pevná, že v budúcnosti by sa mohla využiť pri stavbe lietadiel, lodí alebo áut.

19.02.2015 11:00
zuby, lastúrniky Foto:
Pomocou zubov (na snímke z mikroskopu) sa lastúrniky držia na skalách a obhrýzajú z nich riasy.
debata

Lastúrniky majú miniatúrne zúbky tvorené z kompozitu minerálov a proteínov. Vedci z Univerzity v Portsmouthe ich skúmali atómovou mikroskopiou, pomocou ktorej dokážu rozťahovať materiál až na úroveň atómu.

„Príroda je skvelým zdrojom inšpirácie a skúmania štruktúr s excelentnými mechanickými vlastnosťami. Až dosiaľ sme si mysleli, že najpevnejším materiálom sú pavúčie vlákna. Tie by sa dali využiť aj na výrobu nepriestrelných viest. No zuby lastúrnikov sú ešte pevnejšie,“ povedal Asa Barber, ktorý výskum viedol a publikoval ho v žurnále Interface.

Foto: SHUTTERSTOCK
zuby, lastúra, skala, mušľa

Barber zistil, že zúbky lastúrnikov sú tvorené z minerálu známeho ako goethit. „Lastúrniky potrebujú silné zuby na zoškrabovanie rias zo skál a na udržanie sa na ich povrchu pri príboji. Zistili sme, že vlákna goethitu majú práve vhodnú veľkosť na vytvorenie odolnej kompozitnej štruktúry,“ uviedol vedec.

Dôležitým zistením bola aj skutočnosť, že tento materiál nestráca svoju silu ani pri zväčšení. „Veľké štruktúry majú zvyčajne viac chýb a lámu sa ľahšie. To však neplatí pre zuby lastúrnikov,“ dodal Barber s tým, že práve vďaka tomu by sa dali využiť na výrobu extrémne odolných materiálov potrebných napríklad pri stavbe trupu lodí. Nájsť takéto materiály však nie je jednoduché, lebo v prírode ich je ohromné množstvo a tak nájsť ten pravý trvá nejaký čas.

Na testovanie materiálov je dôležité mať aj vhodné technológie. Barber pevnosť zubov skúmal na vzorkách stonásobne tenších ako ľudských vlas pomocou prístrojov, ktoré sa podarilo vyvinúť len nedávno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #lastúrniky #goethit