Brontosaurus sa dočkal rehabilitácie

Brontosaurus bol od roku 1903 považovaný za synonymum rodu Apatosaurus, no medzinárodný tím vedcov teraz obnovil platnosť tohto rodu. Odborníci na čele s Emanuelom Tschoppom z Universidade Nova de Lisboa tak spravili na základe analýzy všetkých známych fosílií zástupcov čeľade Diplodocidae, do ktorej oba spomínané rody patria. Výsledky štúdie zverejnili v časopise PeerJ.

09.04.2015 10:30
debata

Rody Apatosaurus a Brontosaurus opísal americký paleontológ Othniel Charles Marsh, pričom prvý zaviedol v roku 1877 a druhý o dva roky neskôr. Typovými druhmi sa stali Apatosaurus ajax a Brontosaurus excelsus.

Krátko po Marshovej smrti v roku 1899 však tím z Field Museum of Natural History v Chicagu objavil kostru ďalšieho dinosaura, ktorý bol podobný obom spomínaným druhom. Na základe toho dospeli k záveru, že Apatosaurus ajax a Brontosaurus excelsus by mali patriť do jedného rodu. A keďže meno Apatosaurus bolo historicky staršie, druh Brontosaurus excelsus preradili do rodu Apatosaurus.

Odvtedy však paleontológovia objavili množstvo ďalších sauropodov, čo viedlo Tschoppa a jeho kolegov k vykonaniu analýzy všetkých známych fosílií zástupcov čeľade Diplodocidae a následnej taxonomickej revízii.

„Rozdielov, ktoré sme našli medzi Brontosaurom a Apatosaurom, je minimálne toľko, ako pri iných blízko príbuzných rodoch, a oveľa viac než medzi druhmi v rámci jedného rodu. Na základe toho si myslíme, že je možné znova obnoviť platnosť rodu Brontosaurus,“ uviedol Roger Benson z Oxfordskej univerzity.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brontosaurus #Apatosaurus