Kone sa "ksichtia" najviac

Ľudia pomocou výrazu tváre komunikujú bežne. No zo zvieracej ríše to nie sú ani šimpanzy, ani psy, ktoré najlepšie zvládli umenie "ksichtenia." Sú to kone. Bežný človek pri komunikácii a vyjadrovaní emócií využíva 27 rôznych pohybov tváre, šimpanz trinásť, pes šestnásť a kôň sedemnásť. Prišli na to výskumníci z Univerzity v Sussexe, ktorí o tom informovali v žurnále PLOS ONE.

06.08.2015 10:00
debata (2)

Kone majú na hlave mnoho svalov na vyjadrenie svojho rozpoloženia. Pohybujú nozdrami, ústami a očami, strihajú ušami. A samozrejme, erdžia. No to už vedci nezarátali medzi neverbálnu komunikáciu.

Ostatné kone presne vedia, čo tým chce povedať. Foto: Jennifer Wathan
Kôň Ostatné kone presne vedia, čo tým chce povedať.

Britskí vedci postavili svoj výskum na predchádzajúcich zisteniach, ktoré hovorili o tom, že výraz tváre je pre komunikáciu koňov veľmi dôležitý. „Kone sa výrazne spoliehajú na svoj zrak. Majú ho lepší ako domestikované psy a mačky. Napriek tomu skúmanie ich výrazov tváre bolo dosiaľ značne prehliadané. Prekvapilo nás preto, aký majú bohatý repertoár výrazov tváre a ako veľa z nich sa podobá na ľudské výrazy,“ povedala hlavná autorka štúdie Jennifer Wathanová. „Samozrejme, je veľký rozdiel medzi štruktúrou tváre koňa a človeka, no dokázali sme identifikovať veľmi podobné výrazy na základe pohybu úst a očí,“ dodala s tým, že teraz budú skúmať, ako sa jednotlivé výrazy vzťahujú k emocionálnemu rozpoloženiu zvieraťa.

Vedci pri svojom výskume analyzovali videozáznam koní pri ich bežnom správaní a snažili sa identifikovať všetky rôzne pohyby tváre. Urobili aj anatomickú analýzu svalov na hlave koní a ktoré svaly pri jednotlivých výrazoch používajú.

„Predtým sa myslelo, že čím je zviera odlišnejšie od človeka, tým menej vyvinutá bude jeho schopnosť komunikovať pomocou výrazu tváre,“ hovorí profesorka Karen McCombová. „Kone však vytvárajú komplexné sociálne vzťahy, a preto majú vyvinutých aj mnoho výrazových prostriedkov. V mnohom pripomínajú človeka. Prispeli sme tak k stále sa rozrastajúcej skupine dôkazov, že sociálne faktory majú zásadný vplyv na evolúcie výrazových prostriedkov tváre.“ Vedci sú presvedčení, že ďalšie skúmanie neverbálnej komunikácie koní pomôže lepšie porozumieť ich spoločenskému životu a môže pomôcť veterinárom pri starostlivosti o ich zdravie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kone #mimika