Rekordný pokles hladiny Visly potešil archeológov

Poľská rieka Visla, ktorá v dôsledku extrémneho sucha zaznamenala historický pokles hladiny, každodenne odhaľuje tajomstvá spočívajúce celé stáročia v jej piesčitom koryte.

17.09.2015 11:00
Visla, Varšava Foto:
Rieka Visla preteká prakticky celým Poľskom a toto leto je jej hladina rekordne nízka.
debata

To nesmierne potešilo archeológov, píše agentúra AFP. „Sú tam fragmenty obkladov z mramoru a pieskovca, prvky z fontán, okenných ríms, stĺpy, dlaždice, delové gule,“ uviedol Hubert Kowalski z Archeologického ústavu Varšavskej univerzity.

V samom srdci poľskej metropoly sa archeológovia v oranžových vestách brodia vodami najväčšej rieky Poľska, ktoré teraz dosahujú hĺbku sotva 40 centimetrov. Sú vyzbrojení rôznymi detektormi a sonarmi a na nafukovacom člne sa snažia identifikovať zaujímavé predmety.

Široké piesočné nánosy vystupujúce z vody tvoria uprostred rieky pochmúrny obraz, ale pre archeológov je to raj. Môžu ich dokonca nasledovať buldozéry v miestach, ktoré inokedy nie sú prístupné. S pomocou vodných púmp dodaných hasičmi dvíhajú archeológovia vrstvy piesku a kamienkov, aby mohli svoje nálezy vyzdvihnúť z rieky. Ak ide o ťažké predmety, pomáhajú im žeriavy.

„Ide predovšetkým o fragmenty sôch, ktoré sa v roku 1656 pri svojej invázii pokúsili ukradnúť Švédi. Pretože vtedy Visla mala málo vody, nepodarilo sa im to,“ spresňuje Kowalski.

Z útrob rieky sa však tiež vynorili časti starých mostov, lodí a predmety z keramiky pochádzajúce zo 7. až 4. storočia pred naším letopočtom. Obelisky a hlavice stĺpov pochádzajú zrejme zo zámku Kazimierzowski, ktorý je dnes súčasťou Varšavskej univerzity.

Visla, ktorá prechádza Poľskom od juhu na sever v dĺžke viac ako 1 000 kilometrov a vlieva sa do Baltského mora, patrí medzi najrozmarnejšie vodné toky v Európe, uvádza ministerka kultúry Malgorzata Omilanowská.

„Jej dno je tvorené vrstvou piesku hlbokou osem až deväť metrov a rieka si s ním podľa ľubovôle pohráva. Raz môže piesok navrstviť až vytvorí úplnú horu, v nasledujúcom roku môže na tom istom mieste vytvoriť veľkú dieru,“ vysvetľuje ministerka. Zelené a zarastené brehy rieky sú hniezdiskom vtáctva a rajom pre obyvateľov Varšavy, ktorí tade radi chodia pešo alebo na bicykli.

Hladina Visly sa od roku 1789 systematicky dvíha. Priemerná výška hladiny je v metropole 2,37 metra. Rekordnú výšku dosiahla v roku 1960: 7,87 metra. Pokles hladiny Visly a jej prítokov, ktorá trápi poľnohospodárov, však nespôsobil výpadky v zásobovaní metropoly pitnou vodou, pretože tá pochádza z podzemných zdrojov.

Nedávno rieka vydala aj „poklady“ z obdobia nedávneho. Rieka Bzura, ktorá takmer vyschla, tak odhalila trosky sovietskeho vojenského lietadla, ktoré tu havarovalo koncom druhej svetovej vojny. Rieka San na juhovýchode krajiny umožnila objaviť malú hliadkovú loď, zrejme rakúsku, z prvej svetovej vojny, s tromi starými puškami z čias pred viac ako sto rokmi a s muníciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Visla #archeologický prieskum