Január priniesol ďalší teplotný rekord

Americká vesmírna agentúra NASA zaznamenala už deviaty raz za sebou globálne najteplejší mesiac. Tohtoročný január bol podľa meraní americkej agentúry o 1,13 stupňa Celzia teplotne nad normálom, čo je najvyšší januárový údaj od začiatku meraní.

19.02.2016 10:15
debata (1)

Na rekordne najnižšej januárovej úrovni je v dôsledku vysokých teplôt hrúbka arktických ľadovcov.

Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA), ktorý používa odlišnú metodiku merania, zaznamenal v januári globálnu teplotu 1,04 stupňa Celzia nad normálom. Priemerná celková teplota bola v januári 13 stupňov Celzia, čo je výrazne viac ako doterajší rekord z januára 2007. Záznamy teplôt eviduje NOAA od roku 1880.

V Amerike, Európe aj v Ázii boli síce v januári oblasti s nižšou ako zvyčajnou teplotou, ale tento stav ľahko kompenzovalo mimoriadne oteplenie v arktickom regióne. Výrazne vyššia teplota ako zvyčajne bola zaznamenaná na Sibíri, na severozápade Kanady a na Aljaške.

Dôsledkom vysokých teplôt je slabá vrstva ľadu, ktorý zvyčajne v januári, naopak, najviac silnie. V Arktíde dosahovala tento rok v januári plocha ľadovej pokrývky 13,4 milióna štvorcových kilometrov, čo je o 90-tisíc štvorcových kilometrov menej ako v roku 2011, keď bola doteraz najmenšia.

Podľa hlavného klimatológa NASA Gavina Schmidta je séria teplých mesiacov prejavom klimatických zmien spôsobených ľudskou činnosťou a zároveň dôsledkom javu El Niňo, ktorý v dvojročných až sedemročných periódach otepľuje povrch Tichého oceánu s dôsledkami pre globálnu klímu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #január #stupeň Celzia