Orangutanov je viac, ako sa predpokladalo

Populácia orangutanov sumatrianskych (Pongo abelii) je dvojnásobne väčšia, ako sa doteraz predpokladalo. Podľa predchádzajúceho sčítania vychádzajúceho z údajov z roku 2004 žilo na Sumatre približne 6600 orangutanov.

08.04.2016 16:00
orangutany, strom, opice
Ilustračné foto.
debata (4)

Serge Wich s kolegami z Liverpool John Moores University odhadli súčasný počet na 14 600 jedincov, pričom vychádzali z počtu hniezd, ktoré si tieto ľudoopy stavajú v korunách stromov.

Odborníci však zdôrazňujú, že v skutočnosti sa veľkosť populácie tohto kriticky ohrozeného druhu nezväčšila, nárast spôsobila iba skutočnosť, že v minulosti sa nepodarilo spočítať všetky jedince. Orangutany aj naďalej ohrozujú pytliaci a odlesňovanie.

Odborníci počas najnovšieho sčítania objavili orangutany aj na neočakávaných miestach vrátane väčších nadmorských výšok, lesov zotavujúcich sa po ťažbe dreva či lokalít západne od jazera Toba, ktoré predtým neskúmali. Celkový areál rozšírenia má tak momentálne rozlohu 17 797 štvorcových kilometrov, čo je približne 2,5-krát viac než doteraz.

„Zistenie, že orangutanov sumatrianskych žije v prírode viac, je určite pozitívne, pretože vždy je dobré, keď máte z kriticky ohrozeného druhu viac jedincov. Ale od roku 2004 počet orangutanov nepochybne klesol a naďalej v dôsledku odlesňovania a pytliactva znepokojujúco rýchlo klesá. Pralesy sú veľmi ohrozené a počet orangutanov preto bude aj v nasledujúcich rokoch klesať,“ uviedol Wich, ktorý spolu s kolegami publikoval výsledky sčítania v časopise Science Advances. Ďalších približne 54-tisíc orangutanov žije na Borneu, tie však patria k samostatnému druhu orangutan bornejský (Pongo pygmaeus).

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #sčítanie #orangutany