Labradory môžu mať geneticky daný sklon k obezite

Zmena v géne pri labradorských retrieveroch je príčinou vyššieho záujmu tohto plemena o jedlo a s tým spojenej nadváhy a obezity. Podľa štúdie britských vedcov, ktorí skúmali 310 psov tohto plemena, túto mutáciu objavili približne pri štvrtine skúmaných jedincov.

09.05.2016 09:30
Labrador, pes Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako tiež zistili, pri každej verzii génu proopiomelanocortin (POMC) mali labradory nadváhu priemerne dva kilogramy. Rovnaký vplyv zmien génu POMC pritom pozorovali aj pri hladkosrstých retrieveroch.

Obezita psov odzrkadľuje epidémiu obezity u ľudí, pričom 34 až 59 percent psov žijúcich v rozvinutých krajinách má nadváhu. Obezita sa pritom najčastejšie vyskytuje práve pri labradorských retrieveroch, pričom podľa výskumu vedcov z Cambridgeskej univerzity za jej vznikom pri tomto plemene stojí genetická predispozícia. „Zistili sme, že labradory priberajú, pretože majú pozmenený gén POMC. Tento gén hrá úlohu pri vnímaní, koľko tuku majú vo svojom tele. Labradory preto nevedia, koľko tuku majú, a preto žerú viac, aby pribrali,“ uviedol Giles Yeo, ktorý pracoval na štúdii. Podľa vedúcej výskumu Eleanor Raffanová to vysvetľuje posadnutosť jedlom, ktorú si chovatelia pri labradoroch všímajú.

Pri iných plemenách ako napríklad ši-cu alebo nemecká doga spomínanú mutáciu neobjavili. Zároveň pozorovali, že zmena tohto génu sa skôr vyskytovala pri labradoroch slúžiacich na asistenciu, ako pri tých, čo boli domácimi miláčikmi. „Bolo to prekvapujúce. Je možné, že tieto psy sú viac motivované jedlom, a preto je väčšia pravdepodobnosť, že ich vyberú do tréningových programov, kde sa používa odmeňovanie jedlom,“ vysvetlila Raffanová.

Zistenia podľa odborníkov môžu pomôcť lepšie porozumieť biologickému pozadiu ľudskej obezity. „Ďalší výskum labradorov s obezitou môže pomôcť nielen týmto spoločenským zvieratám, ale tiež ponúknuť dôležité ponaučenia o ľudskom zdraví,“ povedal Stephen O'Rahilly z organizácie Medical Research Council Institute of Metabolic Science, ktorá výskum financovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #Labrador #asistenčné psy