Pomôžu umelé rohy zastaviť zabíjanie nosorožcov?

Americká firma Pembient chce do dvoch rokov uviesť na trh umelý roh nosorožca. Jej šéf Matthew Markus sa domnieva, že to zastaví zabíjanie týchto vzácnych zvierat kvôli cenenej časti ich tela. Účastníci schôdzky predstaviteľov krajín Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi (CITES) o výhodách uvedenia takéhoto materiálu na trh pochybujú.

06.10.2016 14:00
nosorožec ostrorohý Foto:
Kriticky ohrozený nosorožec ostrorohý.
debata

V minulých deviatich rokoch pytliaci znásobili útoky na nosorožce – zatiaľ čo v roku 2007 ich zabili trinásť, vlani 1¤175. Rohy sú používané v tradičnom lekárstve v Ázii. Ochrancovia prírody chcú, aby CITES zakázala vývoj syntetických náhradiek častí tiel chránených zvierat.

Zástancovia uvedenia syntetického materiálu na trh, naopak, tvrdia, že pri niektorých druhoch sa táto metóda osvedčila. Ide napríklad o orchidey vypestované v umelých podmienkach alebo o prípad náhrady za látku obsiahnutú v medvedej žlči, ktorú prijala čínska tradičná medicína. Teraz sa niekoľko podnikov zaoberá vývojom umelých sloních klov a rohov nosorožcov. „Tento rok sme vytvorili tvrdé prototypy rohov, ale nemajú ešte všetky vlastnosti skutočných. Pracujeme na tom, aby sme získali identický materiál,“ povedal Markus.

Kritici tvrdia, že ak budú na trhu syntetické rohy, nelegálny lov nosorožcov to ešte povzbudí. „Tie syntetické výrobky poskytnú krytie nelegálnemu obchodovaniu. Ako budú strážcovia rozlišovať medzi pravými a syntetickými?“ povedal Lee Henry zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). Markus však tvrdí, že jeho cieľom je dosiahnuť práve to, aby oba druhy rohov od seba boli nerozlíšiteľné. „Ten trh je nelegálny, náhrady budú mať veľmi rušivý efekt,“ povedal Markus. Podľa odporcov však prílev syntetických materiálov otvorí nové trhy a to bude znamenať ďalšiu skazu pre nosorožce. „V tradičnom lekárstve dávajú prednosť prírodným produktom, nechcú nič vypestovaného alebo vyrobeného,“ povedal Henry.

debata chyba
Viac na túto tému: #nosorožce #pytliactvo