V Austrálii sa narodilo mláďa vzácneho vombata

V Austrálii sa narodilo mláďa vombata, ktorý patrí medzi najvzácnejšie druhy zvierat na svete. S odvolaním sa na miestnych ochrancov prírody o tom informovala spravodajská agentúra. Podľa austrálskych odborníkov už zostáva len 251 vombatov severných, ktoré žijú vo dvoch kolóniách v Queenslande.

21.07.2017 15:00
wombat Foto:
Vombaty sú vačkovce, ktoré v prirodzenom prostredí žijú len u protinožcov.
debata

Nové mláďa je prvé, ktoré sa narodilo v prírodnej rezervácii Richarda Underwooda neďaleko mesta St. George počas posledných piatich rokov.

Vombaty severné boli pokladané za vyhynuté, kým tri desiatky jedincov neboli objavené v 30. rokoch v Queenslande. Vombaty sú vačkovce rovnako ako napríklad kengury, a existujú tri poddruhy – Vombatus ursinus platyrrhinus, Vombatus ursinus tasmaniensis a Vombatus ursinus ursinus. Najznámejší je vombat medveďovitý. Je 0,7–1,2 metra dlhé zviera so zavalitým telom, širokou a hranatou hlavou, masívnymi končatinami a krátkym chvostom. Dorastá do hmotnosti 14 až 25 kilogramov a má hrubú olivovozelenú až čiernu srsť.

Rezervácia neďaleko mesta St. George má len malú skupinku vombatov o počte 11 jedincov. Aj preto je úspešné narodenie mláďaťa cennejšie. Podľa ochrancov prírody to dokazuje, že nový samec, ktorého do kolónie presunuli v minulom roku, sa dobre zabýval. Ďalších 240 vombatov obýva Národný park Epping Forest. Hlavné ohrozenie pre vombaty predstavujú divokí psi, choroby a súboj o potravu s kengurami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prírodná rezervácia #živočíšne druhy #wombat