Vedci z Prešova vyšľachtili novú odrodu mäty piepornej

Vedcom z Prešovskej univerzity sa po dvojročnom testovaní podarilo získať registráciu novej odrody mäty piepornej s názvom Kristinka.

15.08.2017 13:00
debata (4)

Tajomník Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) Tomáš Burger uviedol, že úrad Spoločenstva pre odrody rastlín vo Francúzsku po prvýkrát od jeho založenia udelil PU ako jedinému pracovisku na Slovensku pre šľachtenie liečivých rastlín právnu ochranu na novú odrodu tejto rastliny na území Európskeho spoločenstva, a to na obdobie 25 rokov.

Mentol, ako jedna z 200 prírodných látok vyskytujúcich sa v silici, sa využíva na potlačenie citlivosti nervových zakončení (pocit chladu), pôsobí na zvýšenie sekrécie žlčníka. Opísal sa jeho priaznivý účinok pri tráviacich ťažkostiach, pri poruchách pečene a obličiek.
Ivan Šalamon, docent z Katedry ekológie FHPV

"Máme obrovskú radosť z toho, že sa potvrdilo naše mnohoročné výskumné úsilie a odrodový materiál prešiel bez problémov testami odlišnosti, vyrovnanosti a stálosti,“ uviedol doc. Ivan Šalamon z Katedry ekológie FHPV, ktorý má 80 % autorský podiel na vyšľachtení odrody. Rozhodujúci a originálny význam odrody Kristinka spočíva vo veľmi vysokom obsahu mentolu, až 77 percent v silici, ktorej obsah sa pohybuje do 2,5 percenta v suchej mätovej vňati.

"Mentol, ako jedna z 200 prírodných látok vyskytujúcich sa v silici, sa využíva na potlačenie citlivosti nervových zakončení (pocit chladu), pôsobí na zvýšenie sekrécie žlčníka. Opísal sa jeho priaznivý účinok pri tráviacich ťažkostiach, pri poruchách pečene a obličiek. Ročný dovoz čistého mentolu len do USA podľa štatistík predstavuje 1¤500 ton s celkovou hodnotou vyše 20 miliónov dolárov,“ uviedol Šalamon.

Nová odroda mäty piepornej s názvom Kristinka. Foto: PU/FHPV
mäta pieporná Nová odroda mäty piepornej s názvom Kristinka.

Záujem o novú odrodu mäty piepornej už prejavili viaceré spoločnosti. Jednou z nich je aj firma, ktorej ročná spotreba mätovej vňate na výrobu rôznych druhov bylinných čajov predstavuje päť ton. „Po diskusii s jej majiteľmi je záujem o dodávku 150-tisíc sadeníc našej odrody Kristinka,“ doplnil Šalamon. Rokovania prebiehajú aj so zástupcami firmy zameranej na kozmetický a potravinársky priemysel, s možnosťou záujmu až o 300 kg silice.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #mäta #nová odroda