Leopard snežný už oficiálne nie je ohrozeným druhom

, , 19.09.2017 15:00
leopard snežný
Leopard snežný obýva vysoké hory Strednej Ázie. Autor:

Leopard snežný od minulého týždňa už nie je klasifikovaný ako ohrozený druh. Toto enigmatické a zriedkavé zviera obývajúce horské oblasti Strednej a Východnej Ázie bolo "povýšené" do kategórie zraniteľných druhov. Experti však tvrdia, že snežné leopardy musia stále čeliť mnohým nástrahám.

Na Slovensku je veľmi vzácne v lesoch stretnúť rysa ostrovida. Stretnúť snežného leoparda je ešte ťažšie, keďže obýva nedostupný skalnatý terén vysoko v horách. Preto nie je známa ani jeho celková populácia. Odhaduje sa však približne na 5-tisíc kusov.

Leopard snežný (Panthera uncia) bol na zozname ohrozených druhov od roku 1972. Jeho populácia vo voľnej prírode sa však v posledných rokoch drží nad kritickou hranicou 2¤500 dospelých jedincov a prestala rapídne klesať. „V divočine stále čelí veľkému riziku vyhynutia a jeho stavy sa pravdepodobne stále znižujú, len nie tak rýchlo, ako sa predtým odhadovalo,“ povedal šéf programu pre snežné leopardy z Ochranárskeho ústavu Panthera Tom McCarthy.

Podľa novopublikovaných záverov Medzinárodného zväzu na ochranu prírody (IUCN) je v prírode najmenej 4-tisíc leopardov snežných, ale ich počet môže byť až 10-tisíc. Vedci populáciu vzácnej šelmy sledovali tri roky a v odhade o jej veľkosti im pomohli najmodernejšie metódy a technológie ako fotopasce a sledovacie obojky.

Mohli však preskúmať len zlomok oblasti, na ktorej sa leopardy vyskytujú. Ich biotop sa rozkladá na ploche približne 1,8 milióna štvorcových kilometrov a zahŕňa horské oblasti 12 ázijských krajín. Na priblíženie, 1,8 milióna štvorcových kilometrov je približne 36-násobok rozlohy Slovenska.

Snežný leopard vo voľnej prírode.

„Výskum je "komplikovaný“, povedal Peter Zahler, odborník na snežné leopardy zo spoločnosti Wildlife Conservation Society, ktorý prispel k sčítaniu populácie tejto mačkovitej šelmy.

Zvýšenie ich stavu je možné pripísať napríklad zvýšenému počtu chránených oblastí a prísnejším opatreniam proti pytliakom. Ale šelma je stále lovená pre hustý sivý kožuch a kosti. Takisto zápasí so stratou potenciálnej koristi pre degradáciou pastvín v dôsledku pastierstva.

To, či majú globálne zmeny klímy vplyv na leopardy, je v súčasnosti neisté. „Keď hovoríme, že leopard je teraz zraniteľný a nie ohrozený, neznamená to, že neexistuje žiadne nebezpečenstvo pre tento druh,“ hovorí Peter Zahler.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#ochrana prírody #ohrozený druh #Snežný leopard #živočích #zviera
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk