Na veľkosti záleží. Najväčšiu šancu majú priemerní

Podľa najnovšieho výskumu amerických, britských a švajčiarskych vedcov v súboji jednotlivých živočíšnych druhov o prežitie na tejto planéte jednoznačne záleží na veľkosti.

21.11.2017 17:00
pes Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výskum, ktorého výsledky zverejnili v najnovšom čísle renomovaného magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences, na mnohých ukazovateľoch dokumentuje, že najväčšiu šancu na prežitie majú tie živočíšne druhy, ktoré nie sú ani príliš veľké, ani príliš malé.

Vedci zostavili zoznam 25-tisíc druhov stavovcov a porovnávali veľkosť ich tela a stupeň ich ohrozenia vyhynutím. Výsledok bol prekvapujúci v tom, že spomedzi 4-tisíc druhov, ktoré sa nachádzajú v kategórii ohrozených, sa ich neproporčne veľké množstvo nachádzalo v spodnej a vrchnej časti škály, ktorá zohľadňovala ich veľkosť.

„Najväčšie stavovce sú ohrozené predovšetkým z dôvodu ich priameho zabíjania človekom,“ vysvetľuje šéf výskumu Bill Ripple z Oregonskej štátnej univerzity v Corvallis. „Na druhej strane, pri najmenších tvoroch je vyššia pravdepodobnosť, že žijú len na malom geografickom území – čo je jeden z dôležitých faktorov rizika vyhynutia – a ohrozuje ich ničenie ich prirodzeného prostredia,“ dodáva Ripple.

Ničenie alebo zmena prostredia môžu mať podľa neho mnoho foriem, od jeho znečisťovania až po ťažbu dreva a narúšanie pôvodných ekosystémov.

debata chyba
Viac na túto tému: #prežitie #vyhynutie