Austrália ide investovať do koralov

Austrálska vláda vynaloží v nasledujúcich rokoch 500 miliónov austrálskych dolárov na pomoc pri obnove a ochrane Veľkej koralovej bariéry. "Toto je najväčšia jednotlivá investícia do obnovy a ochrany v dejinách Austrálie," uviedol minister životného prostredia Josh Frydenberg pre austrálsku televíznu stanicu ABC.

03.05.2018 14:00
koral Foto:
Veľký bariérový útes na východ od Austrálie ročne priláka vyše dva milióny návštevníkov.
debata

Financie pôjdu na ešte rozsiahlejšiu obnovu bariéry, zlepšenie čistoty okolitej vody, obmedzenie dravých hviezdic z rodu tŕňová koruna, ktoré zabrali celé časti útesu, a na podporu šľachtenia koralov odolnejších voči vysokým teplotám a voči stresu zo svetla.

Veľká koralová bariéra je najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na svete – má väčšiu rozlohu než Taliansko. Je tiež jedným z najrozmanitejších ekosystémov na našej planéte a domovom pre milióny morských foriem života – živočíchov či rastlín. Nachádza sa v Koralovom mori v Tichom oceáne, pri severovýchodnom pobreží austrálskeho štátu Queensland. Je dlhá približne 2¤300 kilometrov, široká 2 až 150 kilometrov a možno ju vidieť z vesmíru. Od roku 1981 je pod ochranou UNESCO.

V posledných rokoch trpí až epidemickým výskytom smrtiacich hviezdic z rodu tŕňová koruna, okyslením oceánu, ako aj závažnými, tesne po sebe nasledujúcimi javmi súvisiaci s globálnym otepľovaním, ktoré vybielili a podľa vedcov „uvarili“ celé časti bariéry. Oznámený investičný záväzok „zmení situáciu a pomôže zabezpečiť budúcnosť bariéry,“ povedal Frydenberg, citovaný agentúrou DPA.

Časť financií pomôže vláde pri presviedčaní farmárov, aby pozmenili svoje metódy a znižovali množstvo sedimentov i pesticídov, ktoré sú splavované do mora a následne sa dostávajú do koralovej bariéry. Podľa Frydenberga je pre bariéru stále najväčšou hrozbou globálne otepľovanie, ale napriek nedávnym prírodným javom z roku 2016 a 2017, ktoré spôsobili vybielenie, je Veľká koralová bariéra „pozoruhodne odolná“. „Bariéra prináša prácu okolo 64-tisíc ľuďom, pre ekonomiku má hodnotu vyše šesť miliárd dolárov a ročne priláka vyše dva milióny návštevníkov,“ dodal minister. „Je to prírodná, národná a medzinárodná ikona, preto sme odhodlaní zachovať ju pre budúce generácie,“ zdôraznil Frydenberg.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Veľká koralová bariéra #koral