Novozélandskí vedci zaznamenali najvyššiu vlnu na južnej pologuli

Vlna merala 23,8 metra a v utorok ju zaznamenala bója pri Campbellovom ostrove, ktorý leží viac ako 650 kilometrov južne od Nového Zélandu. Informovala o tom novozélandská meteorologická služba. Na severnej pologuli už boli zaznamenané väčšie vlny.

16.05.2018 12:53
more, vlna Foto:
Svetová meteorologická organizácia rekordné výšky jednotlivých vĺn nezaznamenáva (ilustračné foto).
debata

Vlnu s výškou osemposchodovej budovy spôsobila tlaková níž a vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu, povedal BBC oceánograf Tom Durrant z meteorologickej služby. Meteorologická služba bóju so solárnym napájaním na mieste inštalovala v marci. Oblasť sa vyznačuje silnou búrkovou aktivitou, ale pred inštaláciou bóje tam nebolo ľahké vlny merať. Zariadenie pracuje vždy 20 minút raz za tri hodiny. Podľa Durranta je teda možné, že búrka spôsobila aj vyššie vlny, ktoré bója nezaznamenala.

Svetová meteorologická organizácia rekordné výšky jednotlivých vĺn nezaznamenáva. Počas búrky pri Campbellovom ostrove dosiahla signifikantná výška vlny 14,9 metra. To je rekord pre južnú pologuľu, v severnom Atlantiku však v roku 2016 namerala bója signifikantnú výšku vlny 19 metrov, uviedol Durrant.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vlny #Tichý oceán #meteorológovia