Ornitológovia spozorovali stepné vtáky, prilietajú raz za pár desaťročí

Hoci na Slovensku pastiere ružové bežne nehniezdia, raz za niekoľko desaťročí sa náhle objavia. Maďari už hlásia veľké kŕdle stepných vtákov z oblasti Strednej Ázie, slovenskí ornitológovia zatiaľ spozorovali 12 pastierov ružových pri Trenčíne a tri v okolí Slovenského krasu.

29.05.2018 12:00
vták, príroda,  pastier ružový Foto:
Pastier ružový
debata (1)

„Očakávame, že hlavná vlna týchto vzácnych návštevníkov ešte len dorazí,“ hovorí Ján Gúgh, koordinátor monitoringu vtáctva na juhozápadnom Slovensku. "Pastiere ružové sú druhy, ktoré žijú v Európe len na jej úplnom okraji.

Ich hlavné miesta výskytu sú v Strednej Ázii v Kazachstane, kde hniezdia v mnohotisícových kolóniách v stepných oblastiach," približuje Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko.

„Dôvody ich náhleho výskytu môžu byť viaceré, a to napríklad horúce predošlé týždne, ktoré mohli viesť k nárastu početnosti ich hlavnej potravy, hmyzu. Ale tiež to môže byť nedostatok potravy v Strednej Ázii alebo, naopak, dobrá hniezdna úspešnosť druhu v ázijských stepiach predošlé roky, a preto si pastiere ružové hľadajú aj nové možnosti na hniezdenie,“ vysvetľuje Ridzoň. Pozorovanie tohto vzácneho druhu, ktorý u nás nehniezdi, je podľa ornitológov veľkou udalosťou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Slovenský kras #vtáky