Počet ohrozených goríl horských rastie, je ich už opäť cez tisíc

Počet kriticky ohrozených goríl horských, ktoré žijú vo voľnej prírode, sa po desiatkach rokov opäť zvýšil nad hranicu tisícky jedincov.

02.06.2018 09:59
debata (1)

Za posledných osem rokov sa počet týchto primátov v národných parkoch na hranici Ugandy, Rwandy a Konga zvýšil zo 480 na 604, oznámil Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Zhruba 400 goríl horských žije tiež v ugandskom parku Bwindi.

„Pre tento kriticky ohrozený sú to fantastické správy a ukazuje to, že aj druh na okraji priepasti je ešte možné zachrániť,“ povedala agentúre DPA zástupkyňa WWF pre strednú a západnú Afriku Ilka Herbingerová. Zároveň ale upozornila, že sú gorily horské naďalej ohrozené ozbrojenými stretmi, pytliactvom, chorobami a dôsledkami zmeny klímy. Nebezpečenstvo pre životné prostredie goríl horských v posledných rokoch predstavuje tiež úsilie o ťažbu ropy vo východnom Kongu.

V päťdesiatych rokoch sa počet jedincov gorily horskej, poddruhu gorily východnej, odhadoval na niekoľko stoviek, v 80. rokoch ich bádatelia napočítali okolo 620 a pred ôsmimi rokmi 786. Teraz podľa ochranárov v oblasti pohoria Virunga žije 604 ohrozených goríl a v parku Bwindi 400. Celkom teda vedci a strážcovia parkov napočítali 1004 jedincov.

V konžskej časti chránenej oblasti, národnom parku Virunga, sa tento rok narodilo už osem gorilých mláďat. Zároveň prišlo pri ochrane tohto ohrozeného druhu pri stretoch s pytliakmi a miestnymi milíciami osem strážcov parku o život.

Gorily horské preslávil film Gorily v hmle, v ktorom si hlavnú úlohu americkej vedkyne Dian Fosseyovej zahrala Sigourney Weaverová. Zoologička Fosseyovú zasvätila život výskumu a ochrane horských goríl. V roku 1985 ju zabili pytliaci v džungli v Rwande.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #gorila #Kongo #ohrozený druh #Uganda #Rwanda